zde se nacházíte:
Úvod > Články

Rodičovská kontrola je mrtvá – ať žijí Rodinná pravidla!

02.10.2018 | F-Secure

Většina dětí, které jdou letos poprvé do školy, pravděpodobně nebude v životě trávit moc času sezením u televize a čekáním na to, až budou dávat něco zajímavého.

„Dnešní děti jsou digitální domorodci, kteří se neřídí podle předem definovaných modelů toho, jak používat technologie, ale nachází nové a kreativní způsoby jejich využití,“ řekl Timo Salmi, produktový a marketingový manažer společnosti F-Secure. „Vybírají si čas i místo pro sledování obsahu, který chtějí vidět, ať už se jedná o Snapchat, Youtube, Netflix nebo jinou online službu. Jsou zvyklé kliknout, ukázat nebo si prostě říct, aby dostaly, cokoliv chtějí.“

Éra očekávání, že budete moci své děti na internetu „kontrolovat“, je za námi – pokud vůbec kdy existovala.

Když Timo a další experti z F-Secure stojící za vznikem služby TOTAL – jež nabízí kombinaci oceňovaných bezpečnostních řešení F-Secure SAFE a FREEDOME – začali připravovat aktualizace pro rok 2017, strávili spoustu času snahou vymyslet, jak pomoci rodičům a dětem zlepšit jejich vztah k digitálním technologiím.

„Zjistili jsme, že rodičům dělají vrásky zejména dvě věci – kolik času jejich děti tráví na svých zařízeních a to, jak zajistit, aby se vyhnuly nežádoucímu obsahu na internetu,“ shrnul Timo.

K dosažení těchto cílů rodiče stanovují speciální zásady.

„Každá rodina má obvykle určitá pravidla pro to, kdy se chodí spát, pro společné stolování, mytí rukou a různé další každodenní činnosti. Tyto zvyklosti jsou běžně praktického rázu a v průběhu času se dle potřeby mění. Členové rodiny mají také jasné srovnání, jaký systém je uplatňován v dalších rodinách – někde jsou přísnější, jinde dávají dětem větší volnost.“

Zdá se však, že když dojde na používání různých zařízení, tato pravidla se často někam vypaří.

„Převážná většina rodičů nevyrůstala v prostředí, kde se povalovaly smartphony a tablety, které by je lákaly. Protože postrádáme tento prvek ve své výchově, máme tendenci vytvářet v tomto ohledu zcela nahodilá nebo nárazová pravidla, když nás zrovna něco rozčiluje. Málokdy jsme ale systematičtí a konzistentní. Navíc nemáme dost času, abychom vysvětlovali, jak zařízení používat, kde, kdy, proč... To chceme s Rodinnými pravidly změnit.“

Na scénu vstupují Rodinná pravidla

Místo toho, aby se snažili děti naprosto odstřihnout od možných nebezpečí internetu a osvobodit je z jeho spárů, chtěl tým TOTAL umožnit rodičům, aby vymezili hranice na internetu stejným způsobem, jako to dělají v reálném světě. 

„Chceme, aby měli rodiče pocit, že stanovení online pravidel je jednoduché,“ řekl Timo. „Naším cílem je, aby byla Rodinná pravidla jasná a srozumitelná jak pro dítě, tak pro rodiče.“

Rodinná pravidla, která jsou k dispozici pro služby TOTAL i SAFE, nenabízí pouze nový přístup k digitálnímu rodičovství. Poskytují rodičům praktickou sadu nástrojů, s jejichž pomocí lze nastavovat limity, filtrovat obsah i vzdáleně nalézt zařízení dětí, takže mohou usměrňovat jejich aktivity odkudkoliv. 

„Krása internetu spočívá v tom, že umožňuje rodinám, aby byly stále v kontaktu, a přitom každý člen zůstal nezávislý,“ řekl Timo. „Rodinná pravidla podporují od samého začátku otevřenost.“

Protože pravidla jsou nastavována společně, mají děti volnost k tomu, aby prozkoumávaly, učily se a budovaly si důvěru způsobem, díky němuž se předchází nehodám.

„Děti si vždycky najdou cestu, jak obejít příliš přísné hranice. Klíčové je, aby rodiče s dětmi spolupracovali, takže se dítě stává aktivním účastníkem rozhodování o tom, kde je třeba stanovit omezení a proč. Celý proces je navíc vymyšlen tak, aby dodržování pravidel odměňoval a rostl s vašimi dětmi.“ 

V této šikovné tabulce můžete vidět praktické srovnání rozdílů mezi starším modelem digitálního rodičovství a verzí novou:

Rodičovská kontrolaRodinná pravidla
Rodiče ji nastavují pro dítěRodiče je nastavují s dítětem
Bezhlavé omezování obsahuJasné a uzpůsobitelné hranice
Jedno nastavení pro všechnyPravidla a profily jsou navrhovány v závislosti na věku dítěte
Časové limityPlánované limity včetně stanovení času večerky
Rodiče potřebují pro spravování přístup k počítači dítěteRodiče mohou přidávat omezení nebo povolení odkudkoliv, z libovolného zařízení (online)
Každé zařízení musí být nakonfigurováno samostatněStejný profil lze použít pro více zařízení 

Rodiče, kteří používají TOTAL, tedy nyní nejenom chrání bezpečnost a soukromí svých dětí, ale také jim pomáhají učit se dovednostem, které budou potřebovat, aby se vypořádaly se světem, kde se k nim dostane úplně všechno.

A to je praktická výbava, kterou si s sebou po zbytek života mohou vzít kamkoliv.