zde se nacházíte:
Úvod > Články

Jak zapojit vaše děti do nastavení jejich online bezpečnosti

08.10.2018 | F-Secure

Hranice mezi světem internetu a tím skutečným ještě nikdy nebyla tenčí.

Vezměte si třeba příhodu, kterou nám nedávno vyprávěla maminka, jež využívá F-Secure:

Moje sedmiletá dcera se dnes ztratila po cestě ze školy k paní na hlídání. Když mě paní informovala, že holčička nedorazila, dceři jsem zavolala. Jak jsme se spolu bavily, vyšlo najevo, že špatně odbočila a neví, kam jít. Naštěstí jsem jí již dříve na telefon s Androidem nainstalovala F-Secure SAFE. Mohla jsem se tedy na notebooku podívat, kde je, a potom vysvětlit paní na hlídání, jak se k ní dostane. Navigovala jsem ji po telefonu, než dcerku vyzvedla. Chci vám proto poděkovat za tuto službu i za to, že mi ušetřila spoustu obav. 

Díky ochraně, kterou použijete na telefonu svého dítěte, jej zabezpečíte nejenom proti nástrahám virtuálního světa, ale můžete mu pomoci vyhnout se i riziku na ulicích. 

Stejně jako řada dalších věcí, které dnešní telefony umí, v době, kdy většina z nás vyrůstala, takový nástroj vůbec neexistoval. A i když jste si zřejmě více vědomi hrozeb, s nimiž se mohou vaše děti střetnout na internetu i ve skutečném světě, ony mají zase pravděpodobně mnohem lepší povědomí o tom, jak používat své oblíbené stránky a aplikace.  

Proto jsme vytvořili naši novou funkci Rodinná pravidla s kontrolou nastavení aplikací, ve které si limity zvolíte společně

Naskytne se vám tím příležitost promluvit si s dětmi o internetu jako takovém i aplikacích a stránkách, které pro ně jsou a nejsou vhodné. Budete spolu rovněž moci stanovit, kde jsou zdravé hranice toho, do jaké míry se prolíná život na internetu se světem mimo něj. Můžete například diskutovat o tom, co si počít, když se děti někde ztratí, nebo co dělat, když se s nimi neznámý člověk pokouší setkat v reálném světě.

Zde je ještě několik dalších témat, o nichž můžete se svými dětmi pohovořit:

  • Příklady hrozeb, s nimiž se mohou na internetu setkat, a to, jak se s nimi vypořádat, pokud by k tomu opravdu došlo.
  • Jejich práva a povinnosti na internetu.
  • Jakému obsahu chcete, aby se na internetu vyhýbaly a proč.

Digitální rodičovství není jen o stanovení hranic a uvědomění, že webové stránky jako YouTube nejsou dobrá chůva. Rodiče se též musí snažit pochopit, co jejich dětem internet dává.

Pokud vaše děti používají Facebook, Instagram, Snapchat, WhatsApp nebo nějaký jiný komunikační nástroj, vy byste měli také. Není třeba stát se odborníky, ale je dobré seznámit se s tím, jak tyto aplikace fungují a proč je vaši potomci mají rádi. Když budou vědět, že jste na dané stránce aktivní, dáváte jim tím navíc signál, že můžete sledovat všechno, co na internetu dělají. 

Tyto informace z první ruky vám poskytnou porozumění potřebné k tomu, abyste mohli pokračovat v dialogu o bezpečnosti na internetu, který skončí teprve v momentě, kdy vaše děti dospějí.