zde se nacházíte:
Úvod > Články

5 věcí, které můžete udělat pro zabezpečení svých dat, než skončí léto

15.09.2019 | F-Secure

Zde je několik jednoduchých věcí, jež můžete udělat, abyste snížili pravděpodobnost, že se v druhé polovině roku 2019 stanete obětí kyberzločinu.

Sáhodlouhý seznam úniků dat, který už jsme letos viděli, se bude jenom rozšiřovat s tím, jak se dny začnou krátit a naše pracovní doba prodlužovat.

Zvyšte úroveň svých hesel

Pokud jste na tom jako většina lidí, máte desítky, ne-li stovky online účtů, které je třeba chránit. Rozhodnutím, že si přestanete pamatovat hesla, můžete udělat ve svém zabezpečení velký krok kupředu.

Každé heslo, které si pamatujete, je příliš slabé.

Přestaňte tedy důvěřovat své paměti a začněte se spoléhat na správce hesel. Profesionálové z oblasti kybernetické bezpečnosti na ně nedají dopustit a tyto schránky pro přihlašovací údaje může bez problémů používat kdokoliv. Náš F-Secure KEY máte zdarma k dispozici pro jakékoliv jedno zařízení. Jeho prémiová verze je součástí služby F-Secure TOTAL, jež zahrnuje rovněž F-Secure FREEDOME, naši VPN, která zabezpečí váš provoz na Wi-Fi, blokuje sledování a umožní vám nastavovat si geolokaci. 

Zbavte se aplikací, které nepoužíváte

Není sice jaro, je ale velká šance, že vaše zařízení a účty by si zasloužily úklid.

S každou nainstalovanou aplikací zvete do svého života novou společnost, které je třeba důvěřovat. Musíte věřit, že tvůrce dané aplikace nepoužije vaše údaje nežádoucími způsoby, a musíte doufat, že vaše data ochrání před zločinci. Získejte více klidu tím, že snížíte počet lidí, v něž musíte vložit důvěru.

Zvažte tedy, že se zbavíte všech aplikací na svém telefonu s Androidem, iPhonu či tabletu, které jste v roce 2019 vůbec nepoužili.

Nyní přejděte do nastavení Facebooku. Klikněte na položku Aplikace a weby a označte políčka vedle aplikací, jež nepotřebujete. Poté klikněte na Odebrat. Pokud používáte Twitter, odstraňte vybrané aplikace také tam a ujistěte se, že ho nepodporujete ve sdílení vašich dat s inzerenty.

Přihlašujte se dvoufaktorově — zejména na zařízeních pro chytrou domácnost

Každý únik dat je připomínkou, že zabezpečení vašich hesel nestačí k ochraně vaší identity. Kdykoliv je to možné, je třeba podniknout další kroky k tomu, abyste zabránili odcizení svých účtů.

Nejběžnějším z takových kroků, které webové stránky a služby v současné době nabízejí, je nějaká forma dvoufaktorové autentizace. Měli byste ji používat všude, kde je k dispozici, zejména pro svůj e-mail, profily spojené s iOS nebo Android zařízeními a u jakýchkoliv zařízení pro chytrou domácnost, jako je Nest.

Hlavní bezpečnostní poradce společnosti F-Secure Tom Van de Wiele doporučuje používat jako zálohu aplikaci Google Authenticator s dvoufázovým ověřením pomocí SMS.

„Na rozdíl od běžných SMS však může být Google Authenticator používán i offline a není zranitelný útoky na telekomunikační operátory,“ uvedl.

Vytvořte si nové identity

Pokud provedete všechny předchozí kroky, můžete se nyní pokusit zvýšit svoji provozní bezpečnost (OPSEC) na profesionální úroveň.

Erka Koivunen, náš hlavní manažer informační bezpečnosti, je při zakládání nových účtů rád kreativní.

„Když používám online služby, vždy si vytvářím samostatné uživatelské účty pro jednotlivé služby a vzal jsem na sebe také úkol, že je budu zakládat i pro celou naši rodinu,“ uvedl v podcastu Cyber Security Sauna. „Takže teď mám řadu uživatelských účtů pro Apple, služby Facebooku, pro Netflix. A snažím se těmto službám poskytovat co nejvíce zavádějící informace, protože jim nechci svěřovat přesná jména svých dětí, mé skutečné datum narození či věk a snažím se být opravdu opatrný se sdělováním toho, kde žijeme.“

Jenom si udělejte o svých smyšlených identitách poznámky pro případ, že byste někdy potřebovali tyto účty obnovit. Nebudete si však muset pamatovat svá hesla, protože teď už jsou všechna ve správci hesel.

Nesdílejte toho příliš

V počátcích sociálních sítí jsme se navzájem neustále varovali: „Přemýšlej, než budeš něco sdílet!“ Představa byla taková, že byste na sociálních sítích neměli sdílet nic, co by vám nebylo příjemné říkat nahlas v autobuse veřejné městské dopravy.

Nyní je přílišné sdílení, o kterém se nejvíce mluví, spojeno se službami, jež využíváme.

Facebook nedávno potrápila řada skandálů týkajících se ochrany soukromí. Co ale všechny ty údaje o vaší identitě, které dobrovolně předáváte technologickým gigantům, aby je mohli podle všeobecných smluvních podmínek využívat?

S pomocí služby Data Discovery Portal od F-Secure budete mít přístup k obrovskému množství dat, která o vás mají společnosti Google, Apple, Facebook, Snapchat, Twitter či Amazon.

Podívejte se sami a rozhodněte se, zda vám „bezplatné“ služby, jež získáváte výměnou za všechna data, která těmto společnostem poskytujete, opravdu stojí za to.

Příchod podzimu nezastavíte. Pomocí několika aktivních opatření však můžete zajistit, že budou vaše data lépe chráněna.