zde se nacházíte:
Úvod > Články

Jak používat Facebook (pokud vážně musíte) a zachovat si alespoň trochu soukromí

21.01.2019 | F-Secure

Nekončící řada skandálů týkajících se ochrany soukromí na Facebooku by mohla být považována za největší kauzu roku 2018 v oblasti kybernetické bezpečnosti. Možná si tedy říkáte, jestli je vůbec možné Facebook používat a zachovat si přitom soukromí.

Ze sledování náhlého zániku kdysi předních sociálních sítí Myspace a Friendster si Facebook vzal – možná až příliš – ponaučení. Jak se zdá, reagoval na něj mimo jiné i neustálým vylepšováním, které má zajistit, že se čas na něm strávený nestane jednotvárným. K tomu využívá veškerých dostupných zákaznických dat, aby se maximalizovalo zapojení uživatelů a aby se stránka stala efektivnější reklamní platformou. Za pomoci umělé inteligence, zejména pak strojového učení, se Facebook s největší pravděpodobností v roce 2019 ještě zdokonalí ve čtení myšlenek uživatelů i inzerentů.

Vždycky jsme samozřejmě měli možnost stránku prostě nepoužívat nebo svůj účet smazat. Mnoho lidí chce však i nadále zůstat v kontaktu s „přáteli“ a se světem, nechtějí ale kvůli tomu úplně přijít o soukromí. 

Pokud se nemůžete Facebooku vzdát, a přesto chcete mít, jak jen to jde, na paměti ochranu svých soukromých dat, Erka Koivunen, manažer informační bezpečnosti společnosti F-Secure, má pro vás několik dobrých rad:

Neočekávejte, že vaše konverzace v aplikaci Facebook Messenger zůstanou soukromé

Konverzace, které vedete prostřednictvím Messengeru, se sice mohou jako soukromé jevit, Facebook k nim ale přístup mít bude. Algoritmy webu je budou procházet, aby vás na jejich základě profilovaly. V závislosti na tom, jaké aplikace třetích stran máte ke svému facebookovému profilu připojené, mohou i ony mít oprávnění číst, vytvářet a odstraňovat zprávy vaším jménem. 

Facebook byl také usvědčen z toho, že umožňoval třetím stranám hromadný přístup ke zprávám uživatelů, ačkoliv tvrdil něco jiného. 

Mějte na paměti, že WhatsApp vytváří váš „stínový profil“

WhatsApp, další platforma Facebooku pro zasílání zpráv, používá koncové šifrování. Díky tomu si ani Facebook nemůže prohlédnout obsah vašich zpráv. To ovšem neznamená, že by nemohl nebo se nesnažil uhodnout, o čem a s kým si píšete. 

WhatsApp samozřejmě ví, s kým na této platformě komunikujete a jak často. Vidí také, jak dlouhé jsou vaše zprávy a jak velké přílohy posíláte. A co je nejdůležitější, WhatsApp má automaticky přístup k vašemu telefonnímu seznamu, což znamená, že jste právě předali celou svoji sociální síť Facebooku. Facebook tyto informace používá k vedení skrytého „stínového profilu“ vás i všech vašich kontaktů. 

Je už známo, že váš „stínový profil“ je mnohem podrobnější než ten, který vidíte a můžete si zobrazit vy sami. 

Přinejmenším v nastavení aplikací zakažte integraci Facebooku s aplikacemi, hrami a weby

Facebook má matoucí a neustále se měnící soubor nástrojů pro nastavení zabezpečení a soukromí, které byste měli kontrolovat, i když nebudete mít šanci je dokonale ovládnout. 

Já osobně vždy v nastavení aplikací nikdy nepovolím aplikacím třetích přístup ke svému facebookovému profilu. Tento krok sám o sobě mě v posledních letech uchránil před většinou problémů týkajících se zabezpečení a soukromí. 

Vylepšete nastavení svého zařízení

Těm z vás, kteří se rozhodnou přidat se na Facebook nebo na něm setrvat, vřele doporučuji, abyste zpřísnili nastavení svého zařízení a prohlížeče, čímž minimalizujete množství informací, jež s Facebookem sdílíte. 

Moje mobilní zařízení neumožňuje Facebooku přístup k fotoaparátu, fotografiím, mikrofonu ani údajům o poloze a jen zřídkakdy cítím nutkání jej byť jen dočasně poskytnout. 

Tato nastavení najdete v systému iOS v částech „Čas u obrazovky“ a „Omezení obsahu a soukromí“. 

Nemusíte říkat pravdu

Kde jen to bude možné, lžete a mlžte. Facebook (a jeho partneři) nepotřebují znát váš skutečný věk, adresu ani rodné příjmení vaší matky. Samozřejmě, je to proti smluvním podmínkám. Ale oni také nemají žádný právní důvod, aby toho o mně tolik věděli. Myslím tedy, že je to spravedlivé: vy mě podvádíte a já vám na oplátku lžu. 

Vyhraďte si jeden prohlížeč, na kterém budete na internetu společenští

Pro aktivity na sociálních sítích používejte samostatný prohlížeč zcela oddělený od věcí souvisejících s prací i od náhodného surfování po internetu. Facebook provádí sledování prakticky na každé stránce na internetu – a zdá se, že se mu intenzivně věnují, i když jste mimo jejich platformu. Někteří moji kolegové se na Facebook přihlašují pouze na k tomu vyhrazeném prohlížeči nebo na dobře nastaveném vyřazeném počítači. 

Chápu, že to už je pro většinu lidí příliš. Ale je to krok, který musíte podniknout, pokud chcete účet na Facebooku mít a přitom si udržet soukromí. 

Bonus: Předpokládejte, že cokoliv kromě aplikace Signal je veřejné

Nevyužívejte textové zprávy (SMS) pro řešení citlivých témat. Pokud už to uděláte, neočekávejte, že to, co sdílíte, zůstane soukromé. I když WhatsApp je pravděpodobně bezpečnější než SMS nebo e-mail, kvůli možným problémům s ochranou soukromí způsobeným stínovými profily Facebooku bych ho nepoužíval jako nástroj pro cokoliv, co souvisí s prací nebo podnikáním.

Pokud je potřeba zabezpečení a soukromí, obvykle doporučuji aplikaci Signal.