zde se nacházíte:
Úvod > Články

Zabezpečte před dovolenou vaši propojenou domácnost

08.08.2018 | F-Secure

Je to něco, na co nemuseli naši rodiče nikdy myslet — zabezpečení našich propojených domácností před, během a po dovolené.

Zatím znáte Hypponenův zákon, který říká: „Kdykoli je spotřebič popisován jako „chytrý“, znamená to, že je zranitelný“. Pro „chytré“ domácnosti to bohužel platí.

Sean Sullivan, bezpečnostní poradce společnosti F-Secure, věří tomu, že pro ochranu našich domovů, které se zaplňují online připojovanými zařízeními a spotřebiči všeho druhu, je nutno přistupovat k zabezpečení podobně, jako to děláte u vašich PC.

„To především znamená používání silných hesel ve vaší Wi-Fi síti, udržování aktuálního softwaru ve všech vašich IoT zařízeních a odpojování zařízení, která nepoužíváte, stejným způsobem, jako byste měli mazat nepoužívané programy“, řekl.

To koresponduje s následujícím doporučením, které dříve tohoto roku vydal Interpol, největší mezinárodní policejní organizace: „Všechna zařízení, která podporují připojení k internetu – souhrnně nazývaná „Internet věcí“ nebo IoT – jsou potenciálně ohrožena kybernetickým útokem“.

První věcí, kterou byste měli učinit, je zajistit, aby byl váš modem nebo router, používaný pro připojení k internetu, aktualizován a aby na něm běžel nejnovější software.

„To bude pravděpodobně vyžadovat kontaktování vaší kabelové společnosti nebo poskytovatele internetu. A jakmile bude vaše připojení zabezpečené, zvažte rozdělení vaší sítě“.

Měli byste nastavit Wi-Fi síť „host“ pro PC, tablety a telefony připojované online, a pak připojit všechna vaše další propojená zařízení k jinému zabezpečenému routeru, jako například F-Secure SENSE.

Sean rovněž doporučuje připojovat vaše zařízení nebo spotřebiče podporující připojení k internetu k webu pouze tehdy, když je přístup k síti opravdu nezbytný pro zlepšení funkcionality.

„Například osvětlovací systém Philips Hue mi umožňuje plánovat ztlumení světla. A to je užitečné“, řekl. „Nevím ale, jak může přístup k Wi-Fi tuto funkcionalitu ještě vylepšit“.

Jakmile je vaše domácí síť zabezpečena pro pravidelné používání, můžete přemýšlet o tom, jak ji zabezpečit během doby, kdy budete na dovolené.

Sean doporučuje, abyste se při skrývání svých cestovních plánů před zločinci zaměřili více na fyzické známky vaší nepřítomnosti, například hromadění pošty ve vaší schránce, než příspěvky v sociálních médiích.

„Pokud se vám u dveří hromadí noviny, nezáleží na tom, zda je pro vaše chytrá světla nastaven časovač“, řekl Sean. „Zločince nelze tak snadno oklamat“. Můžete rovněž zavolat na poštu a požádat je o pozastavení doručování vaší pošty, zatímco budete pryč.

Poslední krok, který byste měli učinit před odjezdem na dovolenou, je vytažení zástrček ze zásuvek.

„Pokud někdo „nesedí“ ve vašem domě nebo pokud vaše světla nepotřebují ke své funkci přístup k Wi-Fi, odpojil bych před odjezdem modem, router a jakákoli jiná chytrá zařízení, jako například televizor“.

Samozřejmě jen v případě, že nechcete vypnout vaše připojení k internetu z důvodu jeho použití požárním nebo poplašným zařízením.

Zvykli jsme si být téměř neustále online. Nyní však nastává čas začít přemýšlet o tom, jak zajistit bezpečnost našich chytrých domovů alespoň tak, jak tomu bylo u domovů, ve kterých jsme vyrůstali.