zde se nacházíte:
Úvod > Články

Vaše osobní údaje nikoho nezajímají. Nebo ano?

04.08.2021 | F-secure

Myslíte si, že není důležité chránit vaše osobní údaje v online prostředí, protože je nikdo nezajímá? Nebo si myslíte, že by se nikdo neobtěžoval ukrást vaše údaje? Digitální život by byl určitě mnohem jednodušší, kdyby tomu tak bylo. Žádný z těchto předpokladů však neplatí. Níže najdete podrobné vysvětlení, proč byste měli chránit své osobní údaje, a 7 jednoduchých kroků, jak toho dosáhnout.

 

Zločinci mohou vydělávat peníze s vašimi údaji

Ukradené osobní údaje, jako jsou telefonní čísla, hesla, adresy, data narození atd., lze využít mnoha způsoby. Mohou být například prodány jiným zločincům a použity k převzetí účtu a krádeži identity.

Ke krádeži identity dochází, když někdo použije osobní údaje někoho jiného k podvodům nebo jiným zločinům. V praxi to například znamená použít ke koupi zboží ukradené číslo kreditní karty. Krádež identity může vést třeba k tomu, že si někdo vezme půjčky na vaše jméno. Mnozí si také mohou myslet, že jsou příliš staří na to, aby byli potenciálním cílem krádeže identity. Věk však není překážkou. Osobní údaje starších osob lze stejně dobře použít k podvodům. Senioři navíc nemusí být tak dobře připraveni rychle detekovat a reagovat na krádež identity. Zločinci tak získají čas na efektivnější využití cizích osobních údajů.

 

Osobní údaje jsou kradeny masově a automatizovanými procesy

Máš účet na Facebooku? Udržujete síť kolegů a stakeholderů přes LinkedIn? Už jste si někdy vytvořili účet v internetovém obchodě, službě sociálních médií nebo streamovací službě? Kdykoli ke službě vytvoříte nový účet, poskytujete této službě své osobní údaje. Minimálně vaše e -mailová adresa a heslo. A ty mohou být ukradeny z databáze této služby.

Osobní údaje jsou kradeny ve velkém množství najednou. Z webových služeb jsou každoročně odcizeny miliardy záznamů osobních údajů. Například v roce 2021 bylo zjištěno, že osobní údaje více než 500 milionů uživatelů Facebooku byly volně distribuovány v rámci dark webu. A to je jen jeden příklad.

 

Vaše heslo je slabým článkem

Odhaduje se, že více než 80% uživatelů internetu používá stejné heslo v mnoha službách. Někteří to dělají ve všech službách, které používají. Zločinci si toho jsou dobře vědomi. Až tedy úspěšně ukradnou přihlašovací údaje, zkusí je použít k získání přístupu k co největšímu počtu webových služeb. Chtějí mít přístup k online účtům s platebními údaji a údaji, které mohou použít ke krádeži identity. Účty pro internetové obchody tyto obvykle mají.

Tento proces je také automatizovaný. Žádný zločinec nebude trávit čas vysedáváním u počítače a krmit po jednom miliony přihlašovacích údajů do služby. K provedení úkolu za ně používají speciálně vyrobené programy. A dělají to velmi rychle.

 

Jak chránit osobní údaje online? 7 jednoduchých rad

Vyjděme z předpokladu, že vaše údaje jsou pro hackery zkrátka cenné. Proto je důležitá ochrana osobních údajů a vaší identity v online prostředí. Naštěstí to nevyžaduje velké úsilí. Krádeži identity může často zabránit pouhé ztěžování snah hackerům. Níže si přečtěte 7 jednoduchých tipů na ochranu osobních údajů online.

1. Používejte silná a jedinečná hesla

Hesla mohou být slabým článkem, ale jejich správné používání vám může pomoci chránit osobní údaje online. Když pro každý online účet používáte jedinečné heslo, hackeři se po krádeži jednoho hesla nemohou dostat do všech z nich. Zní to téměř příliš jednoduše, ale je to nesmírně důležité, pokud chcete chránit svou identitu online.

Hesla musí být také dostatečně složitá. Jednoduché heslo lze snadno prolomit. Čím je tedy heslo delší, tím je silnější.

2. Správce hesel vám pomůže bezpečně používat vaše hesla

Správce hesel je opravdu šikovný nástroj. S ním můžete bezpečně ukládat všechna svá hesla, PIN kódy, čísla kreditních karet a další přihlašovací údaje. Jsou vždy k dispozici, když je potřebujete, a nikdy na ně nezapomenete. Vše, co potřebujete, je jedno heslo pro přístup do bezpečného trezoru. Protože hesla jsou uložena pouze v zařízení, na kterém je aplikace nainstalována (a na jakémkoli jiném zařízení, se kterým je chcete propojit), nelze je odcizit online. Dobrý správce hesel vám také pomůže vytvořit silná nová namísto starých hesel. Když se přihlásíte do online služeb, můžete hesla automaticky kopírovat a vkládat ze správce hesel.

3. Použijte dvoufaktorové ověřování

Také známý jako vícefaktorové ověřování, přidává další požadavek na přihlášení pro vaše online účty. Může to být váš otisk prstu nebo jednorázový kód odeslaný v textové zprávě. Tímto způsobem, i když se někomu podařilo ukrást vaše heslo, bude muset získat váš otisk prstu nebo jednorázový kód, aby se dostal k vašim podrobnostem.

4. Získejte ochranu před malwarem a viry

Z vašeho zařízení mohou být také odcizeny osobní údaje a hesla. Malware může zaznamenávat vaše stisky kláves a sledovat váš webový provoz. Antivirus blokuje malware a brání mu v krádeži vašich informací. Antivirus je zásadní pro ochranu osobních údajů.

5. Neposkytujte zbytečné osobní údaje webovým službám

Mnoho online služeb a aplikací vás žádá o poskytnutí vašich osobních údajů. Informace jsou uloženy v jejich databázích. Bohužel nemůžete zabránit zločincům vloupat se do těchto databází a ukrást vaše data. Čím je o vás v online světě méně údajů, tím mají zločinci menší šanci je ukrást.

6. Zkontrolujte, zda již nebyly odcizeny vaše údaje

Bezplatná kontrola krádeže ID společnosti F-Secure vám okamžitě sdělí, zda byly vaše osobní údaje součástí porušení ochrany osobních údajů. Pokud ano, zločinci již měli přístup k vašim údajům. Bezplatná služba odešle na vaši e -mailovou adresu zprávu s podrobnými informacemi o možných porušeních. Obdržíte také pokyny k ochraně vašich údajů. Tato služba je zcela zdarma a neukládá vaše data. Zkuste to zde.

7. Používejte ochranu identity

K narušení dat dochází neustále. I když děláte všechno správně, je možné, že vaše údaje stále unikají online. Když dojde k narušení dat, je důležité jednat rychle. Ukradené detaily nemusí být hned použity. Rychlá změna hesla proto může zabránit krádeži identity. Jak ale zjistíte, že došlo k porušení vašich údajů?

 

Odpovědí je nepřetržité sledování identity. Správce hesel F-Secure ID PROTECTION to všechno dělá a funguje také jako správce hesel. Je součástí balíčku kybernetické bezpečnosti F-Secure TOTAL. TOTAL také obsahuje oceněný antivirus a snadno použitelnou VPN. Je to vše, co potřebujete, abyste zůstali v bezpečí online a chránili své osobní údaje.