zde se nacházíte:
Úvod > Články

Rozšířili jsme TOTAL, abychom chránili vás, vaše zařízení i váš domov

08.11.2018 | F-Secure

Zkuste si vzpomenout na pár věcí, které v roce 1999 vůbec neexistovaly:

iPad

Snapchat

iPhone

Facebook

Youtube

Instagram

Uber

Android

Slack

Xbox

Amazon Echo

Wi-Fi hotspoty

Skype

Nest

V roce 1999 ještě nebyly na světě téměř dvě miliardy dnes žijících lidí a termín internet věcí se sotva zrodil. Pokud jste se chtěli dostat online, potřebovali jste modem, který využíval telefonní linku. Viry se šířily převážně přes diskety, hackeři ještě nepřišli na to, jak zpeněžit škodlivý software, a největší starosti s bezpečností jste si dělali kvůli nahlížení přes rameno a ochraně pár hesel.

Organizace AV-TEST v roce 1999 oznámila, že existuje celkem 98 428 specifických vzorků malwaru. Dnes AV-TEST registruje více než 350 000 nových případů škodlivého softwaru a potenciálně nežádoucích aplikací denně. 

Tehdy byla bezpečnost poměrně jednoduchá věc. Pokud se váš počítač připojoval k internetu, pravděpodobně na něm běžel antivirový program. Společnost F-Secure vydala svůj první antivirový produkt na počátku 90. let, ale váš počítač jsme v té době chránili pouze před základními hrozbami, které by vás stály mnohem více času než peněz.

Nyní procházíme již druhou digitální revolucí v našem životě. Připojení každého počítače k internetu bylo tou první. Teď se připojuje vše ostatní.

„Před dvaceti lety člověk netrávil hodiny a hodiny týdně surfováním po internetu na svém telefonu. Neexistovala bezplatná veřejná Wi-Fi síť, neprobíhaly masivní úniky dat, neměli jsme chytré pračky ani žádná jiná chytrá zařízení,“ říká Sean Sullivan, bezpečnostní poradce F-Secure. „Z této éry pochází klasický antivirus. Tehdy jste museli zabezpečit počítač pouze před hrozbami, které člověka stály čas, nikoli peníze. V současné době, kdy je online téměř všechno, je ale počítačová kriminalita ohromný byznys, takže vše, co jde na internet, musí být chráněno.“

V loňském roce spojila společnost F-Secure produkt SAFE s FREEDOME VPN, která zákazníkům umožňuje šifrovat komunikaci přes Wi-Fi, zvolit si virtuální polohu a surfovat po internetu, aniž by byli sledováni, a vytvořila tak TOTAL, oceňované bezpečnostní řešení. 

Zákazníci se nás ale nadále ptali, proč nemohou dostat i další špičkové produkty pro kybernetickou bezpečnost, které nabízíme, v rámci jednoho předplatného. Vyslyšeli jsme je a pomocí služby TOTAL může být nyní chráněno vše, co je připojeno. Vaše předplatné teď zahrnuje také F-Secure KEY pro správu hesel na všech zařízeních. Speciální edice TOTAL DR v předplatném zahrnuje záruku obnovy dat, pokud ztratíte osobní soubory z vašeho pevného disku.

Všichni vědí o záplavě škodlivého softwaru, se kterou se potýkáme při každém připojení k internetu, i o špehování, k němuž může dojít přes nezabezpečenou Wi-Fi síť. Nekončící úniky jasně dokazují, že pokud nepoužíváte silná, jedinečná hesla, vaše soukromá data jsou v ohrožení bez ohledu na to, kolik zabezpečení máte. Od Interpolu i FBI navíc přišla v roce 2018 varování, podle nichž je právě teď nejvyšší čas začít chránit IoT zařízení i u vás doma.

V současnosti existuje mnohem více způsobů, jak využívat a užívat si internet, než v minulém tisíciletí. Zločinecké organizace i různé státy však také vyvíjejí stále důmyslnější hrozby, aby využily mezery v naší kybernetické bezpečnosti. 

Proto jsme aktualizovali TOTAL – abychom vám poskytli veškeré výhody plynoucí z toho, že jste online v roce 2018, zároveň s pocitem bezpečí, který jste měli v minulém století, pokud jste tedy už vůbec byli na světě.