zde se nacházíte:
Úvod > Články

Pomůže vám Apple dostat Google a Facebook z vašeho života?

08.07.2019 | F-Secure

Apple uvádí, že vám chce pomoci používat nové aplikace, „aniž byste odhalovali další osobní informace“ Googlu, Facebooku či jiným službám třetích stran. A Tom Van de Wiele, hlavní bezpečnostní konzultant společnosti F-Secure, si myslí, že by z toho mohli mít uživatelé prospěch.

„Sign in with Apple“ – nová funkce, která byla představena na každoroční konferenci vývojářů pořádané společností Apple – umožňuje uživatelům, aby se na svém iPhonu připojili k vybraným službám prostřednictvím Face ID bez uvádění jakýchkoliv dalších osobních údajů.

Změna k lepšímu, ale „žádný zázrak“

„Na první pohled je to skutečně pozitivní krok, který společnost Apple podnikla, aby zajistila, že vaše e-mailová adresa nebude prodávána pochybnými autory mobilních aplikací nebo reklamními giganty, včetně Facebooku, Googlu i všech partnerů, s nimiž spolupracují,“ říká Tom. „Ale jako u všeho v oblasti bezpečnosti, i zde je třeba udělat kompromis a nestane se žádný zázrak.“

Pokud se rozhodnete novou službu využívat – Apple bude vyžadovat, aby ji vývojáři viditelně zahrnuli do všech aplikací systému iOS s přihlašováním pomocí sociálních sítí – Facebook a Google, dva největší prodejci online reklamy na světě, získají méně informací o vašich aplikacích i o tom, jak je používáte. To by mělo omezit dopad případného úniku či zveřejnění dat, takže by je s vámi nikdo nemohl jednoduše spojit na základě vaší e-mailové adresy.

Pokud se i nadále chcete přihlašovat pomocí e-mailu, „Sign in with Apple“ vygeneruje náhodné anonymní e-maily, díky nimž zůstane vaše skutečná adresa v soukromí. 

Sledování pokračuje

Možnost vyhnout se vysávání těmito mediálními giganty by mohla být vítanou změnou zejména s ohledem na nedávné problémy se zabezpečením a ochranou soukromí, které pronásledují největší sociální síť na světě. 

Méně informací pro největší světovou vyhledávací společnost by zase mohlo znamenat omezení profilování vašich online aktivit – kdyby v něm ovšem největší světový vyhledávač nebyl už tak zběhlý. 

„Google provádí rozbory klíčových slov i další analýzy vašich e-mailů, aby zjistil, co děláte, a zná vaše koníčky na základě toho, jaké máte aplikace i jaké e-maily dostáváte,“ uvedl Tom. „To se ale nijak zásadně nezmění. Google pouze uvidí více e-mailových aliasů a propojí si je s vaší online identitou v rámci ekosystému G-suite. Pro společnost Google tedy jako takoví v anonymitě nezůstanete.“

Co Apple získá tím, že nabídne více anonymity

Jak upozorňuje Tom, anonymita vždy přináší výhody i nevýhody.

„Díky tomu, že můžete vytvářet aliasy k e-mailové schránce a používat Apple jako anonymní remailer, uzamykáte se do ekosystému společnosti Apple, protože její služby nyní hrají klíčovou roli v tom, abyste se mohli přihlásit ke svým mobilním aplikacím. A to znamená závislost. Pokud potřebujete e-mail jako součást nějaké aktivity například v mobilní aplikaci a služba Apple pro vytváření anonymních e-mailů není k dispozici nebo přijde o data, vy můžete ztratit kontrolu nad svojí aplikací. Pomyslete třeba na resetování hesel nebo situaci, kdy Apple prostě ‚zapomene‘váš alias.“ 

To by nemělo vadit u her a aplikací pro sociální sítě. Jak ale poznamenal Tom, i aplikace, které používáte pro komunikaci, zvonek a další chytré domácí spotřebiče, by mohly být navázány na ekosystém první světové společnosti s hodnotou bilion dolarů. 

Bez ohledu na to, co dělá Apple, tvůrci aplikací pravděpodobně stejně přijdou na způsob, jak zjistit vaši polohu či jiné identifikovatelné údaje – i když Apple rovněž oznámil, že poskytne uživatelům více kontroly nad tím, jak aplikace používají GPS, i větší transparentnost v souvislosti s tím, jaká data o poloze byla sledována.

„Tvůrci mobilních aplikací o vás mohou tak jako tak ukládat velké množství údajů, buď zadaných samotným koncovým uživatelem, nebo nashromážděných s povolením i bez něj,“ říká Tom. 

A všechny tyto informace mohou být nadále ohroženy, i když využijete přihlašování pomocí „Sign in with Apple“.

Sign in with Applemůže být pro vás to pravé

Kdo tedy podle Tomova mínění může z této funkce těžit nejvíce?

„Každý, kdo chce podniknout nějaké kroky směrem k omezení dopadu případných úniků nebo zveřejnění dat podobných těm z nedávné minulosti, jež by mohly vést ke krádeži identity či odcizení financí.“