zde se nacházíte:
Úvod > Články

Ochrana na internetu, soukromí a klid v duši

15.11.2018 | F-Secure

Zabezpečení počítačů a mobilních zařízení rozhodně není snadné. Tento úkol se však jeví jako hračka ve srovnání s ochranou propojené domácnosti, kde se může k internetu připojit téměř cokoliv.

Vzhledem k situaci na trhu, kde se nabízí možná miliony zařízení bez jakýchkoliv bezpečnostních prvků, je zřejmé, že o základní ochranu se musíme postarat sami. 

Zařízení propojené domácnosti představují jakousi skládanku bezpečnostních opatření a technologií na škále od ,nulového zabezpečení‘ (protože levné produkty z oblasti senzorových zařízení nezahrnují technologie pro zabezpečení) po ochranu zabudovanou přímo v zařízeních a samozřejmě vše mezi tím.

Někteří výrobci zařízení pro propojenou domácnost využívají u svých produktů přednastavená hesla, která jsou snadným cílem hackerů.

Až na posledním místě

Brutální cenová konkurence a honba za marží mohou vést k tomu, že výrobci ve snaze získat podíl na trhu bezpečnostní prvky zcela vynechávají. 

Mnoho z těchto produktů, obzvláště domácích spotřebičů, nebylo navrženo s tím, že by měly mít vysokou míru zabezpečení, a proto je u nich zavádění ochranných prvků často až na posledním místě.

Na trhu je celá řada produktů, které nesplňují ani zcela základní bezpečnostní standardy, jako je například možnost, aby si uživatel mohl změnit heslo zařízení. 

Dlouhý interval obměny navíc představuje ojedinělou bezpečnostní výzvu. Spotřebitelé nekupují mnoho výrobků do domácnosti – jako ledničky, sporáky, klimatizace či kávovary – ani zdaleka tak často, jako si pořizují nové počítače nebo telefony. 

To znamená, že jakékoliv bezpečnostní iniciativě, která si stanoví jako cíl ochránit připojená zařízení, bude pravděpodobně trvat celé desetiletí nebo i déle, než budou zabezpečena všechna zařízení v konkrétní domácnosti.

Ochrana, soukromí a klid

Jak tedy můžete zabezpečit své propojené domácnosti, stejně jako to děláte s počítači? Na tuto otázku neexistuje jediná správná odpověď, bezpečnostní orgány však myšlenku jejich ochrany rozhodně podporují. Zde jsou čtyři návrhy, které by mohly pomoci vám.

Ochrana rodiny

Většina z vás má děti a většina těchto dětí tráví značnou část svého dětství na internetu. Proč by neměly bezpečné hranice, na kterých rodičům tolik záleží v reálném světě, existovat také online? Řešení společnosti F-Secure jsou připravena pro rodiny. Chrání celou domácnost a zároveň umožňují rodičům nastavit zdravé limity pro používání internetu na každém zařízení. Tím, že se zaměříte na ochranu rodiny, můžete zajistit, aby vaše propojená domácnost byla bezpečným místem pro všechny, které máte rádi. 

Zabezpečený domov

Pokud používáte inteligentní kamery nebo chytré zámky, abyste ochránili svůj majetek, můžeme vám poskytnout způsob, jak je zabezpečit společně se vším ostatním, co vlastníte a co se připojuje k internetu. Všichni se obáváme zločinců v blízkém okolí, ale online útočníci nás mohou napadnout i ze vzdálenosti tisíců kilometrů. Díky ochraně můžete bezstarostně relaxovat, zatímco budete chráněni před nezvanými návštěvníky i digitálními hrozbami. 

Odborník na soukromí

Ukazuje se, že mladé rodiny a mladí dospělí jsou si velmi dobře vědomi online sledování, protože jsou tak mobilní a propojení. Obavy ohledně soukromí jenom porostou úměrně s tím, jak se bude u nich doma připojovat k internetu stále více zařízení. 

Pro klid v duši

Nabízíme řešení F-Secure SENSE, které vám umožní naprostou kontrolu nad vašimi digitálními životy. Pokud si přejete kompletní zabezpečení bez ohledu na to, kde se připojuje – doma, v autě, na veřejné Wi-Fi –, toto řešení ochrání všechny členy i veškerá zařízení kdekoliv.