zde se nacházíte:
Úvod > Články

Lék na běžné heslo

17.10.2018 | F-Secure

Existují dvě slova, která odborníci opakovaně zdůrazňují, když popisují typ hesla, které všichni potřebujeme, abychom na internetu zabezpečili své informace – silné a jedinečné.

Hesla musí být silná, protože pokud jsou krátká a jednoduchá, hackeři je mohou příliš snadno uhodnout. A musí být jedinečná, protože i nejsilnější heslo na světě by mohlo být prozrazeno při úniku dat, čímž by zločinci získali přístup ke každému účtu s daným heslem. 

Tato rada je známá již celá léta, ne-li desetiletí, ale nejčastěji používaná hesla na světě jsou podle nezávislého výzkumu Bena Berkowitze z MWR Infosecurity, kterou v květnu 2018 koupila společnost F-Secure, stále: 123456, password, 123456789, 12345678, 12345 a qwerty.

Lidé využívají slova ze slovníku, nějaké číslo napsané pětkrát nebo šestkrát po sobě a téměř cokoliv, co se dobře pamatuje a snadno píše. Obvykle to dělají z jednoho prostého důvodu.

„Je jich zkrátka příliš mnoho k zapamatování,“ vysvětlil bezpečnostní poradce F-Secure Jan Wikholm.

Většina dospělých má desítky, ne-li stovky online účtů. A během průměrného dne se pravděpodobně přihlásíte přinejmenším na půl tuctu stránek, aniž byste si toho vůbec všimli, protože na stránce zůstáváte přihlášeni, dokud používáte stejný prohlížeč či aplikaci na jednom zařízení.  

Naučit se vždy si volit jedinečná a silná hesla mnohdy vyžaduje, abychom změnili návyky, které většinu z nás provázely velkou část života. To je důvod, proč mnozí experti doporučují správce hesel, který usnadňuje vytváření a používání bezpečných hesel na všech vašich účtech. 

F-Secure TOTAL si nyní bere tuto radu k srdci a přidává prémiovou verzi služby F-Secure KEY, našeho správce hesel, k zabezpečení internetu, virtuální privátní síti a ochraně propojené domácnosti. 

„Díky KEY je tvorba jedinečných, silných hesel na všech účtech hračka stejně jako uchovávání jejich aktuální verze napříč všemi zařízeními,“ říká Antero Norkio ze společnosti F-Secure. „Jako bonus vás KEY aktivně upozorní na závažné úniky dat, takže se nestane, že byste se o nich dozvěděli až někdy později, nebo vůbec.“

Dokonce i v případě, že praktikujete nejlepší kybernetické zabezpečení na světě, při ochraně hesel stále spoléháte na jiné lidi. Během posledních pár let jsme zjistili, že na internet unikly miliardy přihlašovacích údajů, takže otázkou není, zda by nemohlo být nějaké z vašich hesel prozrazeno, ale kdy to bude. 

„Nespoléhejte při spravování hesel pouze na svůj mozek,“ radí Sean Sullivan, bezpečnostní poradce F-Secure.

Poznamenává také, že KEY umožňuje přístup ke všem vašim jedinečným, silným heslům na všech vašich zařízeních zabezpečených pomocí služby TOTAL, takže jste chráněni bez ohledu na to, kde se připojíte.

Veškeré špatné návyky týkající se hesel nemůžeme napravit přes noc. Ale pokud již dnes začnete používat správce hesel, jako je KEY, už nikdy se nebudete muset cítit trapně, až zase uvidíte seznam nejpopulárnějších hesel na světě.