zde se nacházíte:
Úvod > Články

Jednoduché kroky ke zlepšení vaší kybernetické bezpečnosti

13.07.2022 | F-secure

Co mohou uživatelé, kteří nejsou technicky zdatní, udělat pro zlepšení své kybernetické bezpečnosti? Uvádíme seznam několika základních pravidel:

 

1. Udržujte svá zařízení a aplikace aktualizované

Udržujte svá zařízení a aplikace aktualizované. Ano, občas nás to lehce omezí při práci, ale je nutné útočníkům ztížit používání starých jednodušších metod na vás.

 

2. Začněte používat správce hesel

Začněte používat správce hesel – to je jediný způsob, jak mít pro každý účet jedinečné silné heslo, což znamená, že i když je jeden účet hacknut, poškození zůstane na tomto účtu. Kromě toho automatické vyplňování a synchronizace hesel mezi zařízeními, které získáte s dobrými správci hesel, znamená, že je snazší používat je každý den, než se snažit zapamatovat si a zadávat hesla.

 

3. Nainstalujte a používejte renomované antimalwarové řešení

Nainstalujte a používejte na svých počítačích a mobilních zařízeních renomované antimalwarové řešení – každý dřív nebo později udělá chybu při instalaci nebo kliknutí na nesprávnou věc. Software typu antimalware je nezbytný k tomu, aby se tyto chyby stávaly s mnohem menší pravděpodobností, že vám ublíží.

 

4. Kdekoli je to možné, povolte vícefaktorovou autentizaci

Kdekoli můžete, povolte vícefaktorovou autentizaci (MFA – někdy se tomu říká 2FA). Zejména na vašich nejcennějších účtech, jako je váš e-mail. Pokud je to možné, použijte místo svého telefonního čísla pomocí SMS aplikaci jako FreeOTP nebo hardwarové zařízení USB, jako je Yubikey. A uložte tyto záložní kódy do správce hesel. Pokud umíte pouze SMS, dělejte to prosím neustále, je to lepší než nic.

 

5. Zvažte, jaké aplikace instalujete

Zvažte, jaké aplikace nainstalujete – čím méně aplikací máte, tím na méně místech na vás mohou útočit. Vždy můžete odinstalovat.

 

6. Zvažte, jaká zařízení povolujete do svého domova

Zvažte, jaká zařízení pustíte do svého domova a do životů ostatních lidí ve vašem domě. To, že marketingový pracovník říká, že zařízení je „chytré“, neznamená, že mu musíte věřit. I zařízení, které se tak netváří, vás může špehovat.

 

7. Pokuste se zjistit a pochopit, jak fungují některé základní podvody

Pokuste se zjistit a pochopit, jak fungují některé základní podvody. Stejně jako u malwaru podvodníci většinou opakují stejné triky v trochu jiném provedení. Zdařilé vyhýbání se podvodům spočívá v zastavení se a „nadechnutí“, když cítíte, že jste pod tlakem nebo náhle vzrušeni příležitostí, která je příliš dobrá na to, aby to byla pravda. To platí pro webové stránky, které navštívíte, e-maily, které obdržíte, textové zprávy, sociální média či telefonní hovory. Podvodníci vás najdou tam, kde se nacházíte, a snaží se použít věci, které jsou vám známé, aby získali vaši důvěru.

 

8. Musí to být pravdivé?

Nad rámec výše uvedených základů vždy zvažte, zda skutečně potřebujete poskytnout webovým stránkám své osobní údaje. A pokud potřebujete nějaké data vložit, musí být vždy pravdivé? Lidé nemohou krást a používat data, která neexistují nebo jsou falešná. Jak vám řekne každý terapeut, udržování vlastních pevných hranic je nesmírně důležitá životní dovednost. I když to může něco stát, vždy můžete odmítnout.