zde se nacházíte:
Úvod > Články

Jaká je pravděpodobnost, že budete sledováni prostřednictvím kamery na notebooku?

01.04.2019 | F-Secure

Všichni už jsme slyšeli, že by nás mohli špehovat skrze naši počítačovou kameru. Je to ale pravda? A je to vůbec možné? Požádali jsme technické odborníky, aby nám podali vysvětlení.

Je zcela zřejmé, že v dnešním technologicky orientovaném světě může být naše soukromí snadno ohroženo. Pokud hackeři dokáží proniknout do Bílého domu, s velkou pravděpodobností se jim to podaří i u našich osobních zařízení. A my přesto nadále používáme své telefony, notebooky, tablety a další věci, jako by tato hrozba vůbec neexistovala. Můžeme si ale opravdu dovolit ji ignorovat?

Pokud vlastníte moderní zařízení, které se umí připojit k internetu, je velká šance, že má i kameru. Pokud ano, je také dost možné, že se někdo snaží získat peníze nebo by rád zahlédl vaše intimní chvíle. Tyto hnací faktory vytvořily zázemí pro prosperující černý trh s kompromitovanými webovými kamerami a videi či fotografiemi, jež mohou pořizovat. Možná už i vám proto poradili, abyste se chránili zalepením kamery na počítači i dalších zařízeních.

Tento tip se nezakládá pouze na něčí paranoii. V roce 2014 provedla FBI svoji doposud největší kybernetickou operaci, během níž bylo zatčeno mnoho hackerů webových kamer ve více než 12 zemích. Program nazvaný Blackshades poskytoval uživatelům přístup k „fotografiím a dalším souborům na počítači oběti a záznam všech stisknutí kláves zadaných na klávesnici oběti,“ uvádí zpráva. Díky tomu se hackerům podařilo ukrást hesla k online účtům obětí, a dokonce též aktivovat jejich webové kamery, aby je mohli potají špehovat. 

A to byl pouze jeden zákeřný nástroj, který hackeři používali na počítačích po celém světě. Vypadá to, že existují důkazy, jež naznačují, že i samotná FBI pronikla do počítačů některých lidí a používala jejich webové kamery za účelem sledování.

Řada webových kamer s připojením k internetu má svoji vlastní IP adresu, která umožňuje vzdálený přístup, díky čemuž se k ní můžete připojit přímo odkudkoliv na světě. Pokud však vaše kamera není chráněna silným heslem (a mnoho z nich ho nemá), je pro hackery o to snazší ji napadnout. Ujistěte se, že pro obnovení hesla nepoužíváte kontrolní otázky, jejichž odpovědi jsou šíleně snadno odhadnutelné.

Pokud jde o webové kamery připojené přes počítač, pro přístup k nim mohou hackeři použít malware. Ten se k vám dostane, pokud omylem kliknete na škodlivý odkaz nebo si stáhnete nebezpečný soubor. 

„Jsem si poměrně jistý, že můj počítač malwarem infikovaný není – zatím,“ říká Mikko Hermanni Hyppönen, expert na počítačovou bezpečnost a autor sloupků, který od devadesátých let pomáhá bezpečnostním složkám s případy kyberzločinu ve Spojených státech, Evropě i Asii. „Kameru si zakrývám pro jistotu a taky abych šel příkladem. Není to špatný nápad.“

Jako vedoucí výzkumného týmu F-Secure, společnosti zabývající se kybernetickou bezpečností a ochranou soukromí se sídlem ve finských Helsinkách, se Hyppönen proslavil tím, že v srpnu 2003 zneškodnil počítačového červa zvaného Sobig, který infikoval miliony počítačů se systémem Microsoft Windows připojených k internetu.

„Existuje spousta trojských koňů, kterévás mohou špehovat prostřednictvím webové kamery na vašem počítači. Zažili jsme už i to, že zločinci požadovali od lidí peníze poté, co pořídili přes webovou kameru jejich kompromitující snímky,“ poznamenává. 

Můžeme tedy celkem s jistotou říci, že pokud nechcete, aby někdo sledoval každý váš pohyb – zejména bez vašeho svolení a vědomí – jediným způsobem, jak se chránit, pokud jde o vaši technologii, je zakrytí kamery, když ji nepoužíváte. Upřímně, určitě tím nic nezkazíte. Je to jen kousek lepicí pásky.

Photo by Charles on Unsplash