zde se nacházíte:
Úvod > Články

Jak zůstat na Facebooku v bezpečí

12.04.2018 | F-Secure

Prostě na nic neklikejte.

Pokud chcete základní radu, která vám pomůže vyhnout se téměř veškerému spamu, podvodům a virům, jež by mohly být šířeny prostřednictvím Facebooku, toto je ona. Jednoduše neklikejte na nabídky čehokoli „zdarma“, které se vám zobrazí, na kvízy ani loterie. Když se ve vašem Messengeru objeví někdo, koho neznáte, na odkaz také nikdy neklikejte

A to je vše. Nejenže jste zajistili ochranu vlastního bezpečí a soukromí, ale zároveň jste ochránili i své přátele. Samozřejmě to však celé není tak snadné.

Pokud jste se rozhodli službu využívat, musíte si uvědomit, že se jedná o multimiliardový byznys právě proto, že když lidé na stránky přijdou, aktivně reagují na obsah, což je jinak známo jako „klikání“. Vzhledem k tomu, že Facebook je navržen pro rozptýlení a rozptylování vede k hloupým chybám, měli byste usilovat o to, abyste omezili počet chyb, které uděláte, a škody, jež mohou napáchat. 

Nabízíme čtyři kroky, které byste měli podniknout, abyste na Facebooku zůstali v bezpečí. 

  1. V položce Zabezpečení a přihlášení zkontrolujte, kde všude jste přihlášeni. Po přihlášení na Facebook klikněte na šipku dolů v pravém horním rohu obrazovky a vyberte možnost Nastavení. Poté zvolte druhou položku vlevo shora Zabezpečení a přihlášení. Zde uvidíte, kde všude je nyní váš účet přihlášený, a budete se moci odhlásit ze všech míst, kde právě nejste. Pokud se vám zobrazí umístění přihlášení, které nebylo provedeno vámi, je načase změnit heslo.
  2. Aktualizujte a používejte silné heslo jedinečné pro váš účet na Facebooku. Za tímto účelem vám doporučujeme používat správce hesel. Na jakémkoliv jednom zařízení můžete zdarma použít náš F-Secure KEY
  3. Povolte dvoufaktorovou autentizaci. Dobrou volbou pro váš smartphone je aplikace Authenticator. Klikněte na šipku dolů v pravém horním rohu obrazovky a vyberte možnost Nastavení. Poté zvolte druhou položku vlevo shora Zabezpečení a přihlášení. Dále pokračujte na Použít dvoufázové ověření. Uvidíte toto: V položce Generátor kódů zvolte Aplikace třetích stran a postupujte dle dalších pokynů. Pokud ji ještě nemáte, budete si muset aplikaci Authenticator stáhnout z vašeho oficiálního obchodu s aplikacemi.
  4. Přejděte do nabídky Aplikace a vyberte Zakázat platformu. Nechcete, aby společnost Facebook sdílela vaše informace s dalšími firmami? Zablokujte všechny aplikace na svém Facebooku vypnutím platformy aplikací. Klikněte na šipku dolů v pravém horním rohu obrazovky a zvolte Nastavení. Jako desátá se v nabídce na liště vlevo zobrazí položka Aplikace. Pokračujte na Aplikace, weby a pluginy a vyberte Upravit. Nakonec klikněte na Zakázat platformu.