zde se nacházíte:
Úvod > Články

Jak zabránit aplikaci Facebook, aby sledovala vaši polohu na pozadí

14.03.2019 | F-Secure

Každá aplikace nainstalovaná ve vašem smartphonu, která má povolený přístup ke službě určování polohy, „může“ potají v reálném čase průběžně shromažďovat údaje o poloze, a to dokonce i na pozadí, když ji zrovna nepoužíváte.

A věděli jste o tom, že nainstalováním aplikace Facebook ve svých smartphonech s Androidem nebo iOS dáváte společnosti vlastnící tuto sociální síť automaticky souhlas, aby shromažďovala historii údajů o vaší přesné poloze?

Pokud si toho nejste vědomi, ve vaší aplikaci Facebook existuje funkce nazvaná Historie polohy, která je ve výchozím nastavení vždy povolena, což společnosti umožňuje sledovat každý váš pohyb, a to i v případě, že aplikace této sociální sítě v dané chvíli ani není otevřená.

Takže pokaždé, když na svém smartphonu zapnete službu určování polohy/GPS, například při používání aplikací Uber nebo Mapy Google, vás Facebook začíná stopovat. 

Uživatelé mohou Historii polohy v nastavení aplikace Facebook ručně vypnout a zcela zabránit tomu, aby Facebook shromažďoval jejich polohová data, dokonce i když je aplikace spuštěná.

Nicméně zakázání této položky by bohužel také narušilo některé funkce Facebooku, jež na tyto údaje spoléhají, jako je zjišťování informací o blízkém místě, označení polohy na nahrané fotografii nebo použití funkce Přátelé v okolí, která lidem umožňuje, aby údaje o poloze sdíleli mezi sebou. 

Co se týká operačního systému iOS, Apple nabízí v těchto situacích svým uživatelům větší kontrolu na úrovni zařízení, pokud nechtějí používání polohy aplikaci zakázat úplně. Umožňuje jim, aby si vybrali, zda aplikace může mít přístup k polohovým datům také na pozadí nebo nikoliv. 

Ovšem lidé, kteří používají Facebook na zařízení s Androidem, mají v tomto ohledu k dispozici pouze volbu vše nebo nic, což znamená, že buď musejí poskytnout Facebooku kompletní přístup k údajům o poloze, nebo zajistit, že z nich neuvidí vůbec nic. Nemají tedy možnost povolit přístup k těmto informacím pouze v době, kdy je aplikace otevřená. 

Jak zabránit Facebooku v tom, aby vás sledoval, když ho nepoužíváte

Facebook se konečně rozhodl změnit tyto praktiky a ve své aplikaci pro Android zavedl nové nastavení soukromí, čímž umožňuje uživatelům jasnější a podrobnější kontrolu nad tím, jak jsou na pozadí sbírána jejich polohová data. Společnost Facebook nyní také zasílá upozornění uživatelům systému Android i iOS a žádá je o kontrolu jejich nastavení polohy. 

Zde je návod, jak můžete Facebooku zabránit ve sledování vaší polohy, když aplikaci nepoužíváte:

• Otevřete na svém smartphonu s Androidem aplikaci Facebook

• Přejděte do nabídky Nastavení v pravém horním rohu (vypadá takto ☰)

• Klikněte na Nastavení a soukromí

• Zvolte položku Přehled soukromí

• Vyberte možnost Spravovat moje nastavení polohy

• Nyní přepněte nastavení funkce Poloha na pozadí na vypnuto

Pokud tuto funkci povolíte, stanou se dvě věci – „sdíleli byste svoji polohu i v případě, kdy byste zrovna aplikaci nepoužívali, a umožnili byste Facebooku, aby ukládal historii vaší přesné polohy.“

„V důsledku této aktualizace neprovádíme žádné změny dříve zvolených nastavení ani neshromažďujeme žádné nové informace,“ můžete se dočíst v příspěvku Facebooku.

„Pro uživatele, kteří se rozhodli nastavit Historii polohy jako zapnutou, je nové nastavení polohy na pozadí také v režimu zapnuto. Pro ty, kteří funkci Historie polohy vypnuli, nebo ji nikdy ani nezapnuli, je nové nastavení polohy na pozadí v režimu vypnuto.“

Díky této aktualizaci poskytuje Facebook uživatelům možnost, jak si vybrat, zda chtějí či nechtějí sdílet svá polohová data, když aplikaci této sociální sítě zrovna nepoužívají.

Uživatelé systému iOS si s touto funkcí hlavu dělat nemusí, jelikož Apple jim už nabízí způsob, jak zabránit jakékoliv aplikaci, aby používala jejich polohu na pozadí, když není otevřená.

Pokud jste uživatelem iPhonu a ještě jste Facebooku – nebo jiné aplikaci – nezakázali sledování vaší polohy na pozadí, můžete postupovat podle těchto jednoduchých kroků:

• Přejděte do Nastavení

• Zvolte položku Soukromí

• Vyberte Polohové služby

• Pokud chcete zakázat sledování všem aplikacím, Polohové služby vypněte. Pokud chcete toto omezení stanovit v závislosti na jednotlivých aplikacích, klepněte na každou z nich a zvolte „Nikdy” nebo „Při používání aplikace“.

Ujistěte se, že u aplikací, které nepožadují vaši polohu, jako je většina her, aplikací pro sdílení fotografií nebo editorů, jste zvolili možnost „Nikdy“.