zde se nacházíte:
Úvod > Články

Jak odstranit virus z telefonu s operačním systémem Android?

21.01.2022 | F-secure

Zařízení se systémem Android umí vyhledat viry a malware, které vám mohou ublížit odesíláním drahých SMS zpráv, šifrováním vašeho zařízení za účelem výkupného, ​​krádeží peněz prostřednictvím bankovních aplikací, krádeží vašich hesel atd. 

Jak odstranit virus v telefonu Android? 

K detekci a odstranění virů z telefonu potřebujete antivirus pro Android, jako je F-Secure SAFE. Antivirový software odstraní viry z vašeho telefonu. Blokuje také nové hrozby v telefonu. Pomocí F‑Secure SAFE mohou být chráněna i další zařízení. 

Je kromě viru v telefonu ještě něco, na co si dát pozor? 

Viry a malware v telefonech nefungují vždy stejně jako na počítačích. Mnoho legitimních aplikací o vás může shromažďovat podrobné informace. Tím se stírá hranice mezi škodlivou a normální aplikací. Shromážděné údaje se používají k profilování, aby na vás inzerenti mohli lépe cílit reklamy. 

Nejjednodušší způsob, jak tyto aplikace odstranit, je jednoduše je odinstalovat. Ošemetnou částí je odhalit nežádoucí akce a zjistit, která aplikace je způsobuje. Proto je důležité pečlivě zvážit, proč aplikace vyžadují určitá oprávnění. Opravdu chcete, aby aplikace a jejich vývojáři měli přístup k vašim fotografiím, poloze, kontaktům, mikrofonu a podobně? Pokud ne, odepřete aplikaci oprávnění. Oprávnění aplikace můžete upravit v Nastavení → Soukromí → Správce oprávnění. 

Potřebujete antivirus pro váš telefon s operačním systémem Android? 

Nejlepší způsob, jak se chránit před viry, je předcházet jejich nahrání do telefonu. Nejlepším způsobem, jak toho dosáhnout, je mít nainstalovaný antivirus v telefonu. Telefony jsou zajímavým cílem pro hackery, protože se používají k přístupu k účtům na sociálních sítích, e-mailu, bankovnictví a dalším důležitým věcem. Proto je důležité mít antivirus v telefonu nahraný a aktivní. 

Můžete si stáhnout virus z obchodu s aplikacemi? 

Je to nepravděpodobné, ale možné. Oficiální obchody s aplikacemi, jako je Google Play Store a Samsung Galaxy Store, mají prověřovací procesy k zachycení škodlivých aplikací a virů. I když je to vzácné, občas i sem proniknou škodlivé aplikace. A jak bylo řečeno, některé aplikace mohou dělat špatné věci, aniž by šlo o viry. Tyto aplikace lze stáhnout z obchodů s aplikacemi. 

Neoficiální obchody s aplikacemi jsou však něco jiného. Může to být prakticky cokoliv. Totéž platí pro aplikace stažené z webových stránek. Důvěřujte pouze oficiálním obchodům s aplikacemi, které lépe ochrání váš telefon. 

Jak dostanete virus do telefonu? 

Malware můžete získat z nebezpečných sítí Wi-Fi, neoficiálních obchodů s aplikacemi, příloh e-mailů a škodlivých webových stránek. Někdy škodlivé aplikace projdou procesem prověřování a jsou dostupné i v oficiálních obchodech s aplikacemi. 

Jak poznám, že můj telefon Android obsahuje virus? 

Bez antiviru se to nedá s jistotou říci. Chcete-li zjistit virovou infekci, vyhledejte tyto příznaky: 

  • Podivné a nechtěné aplikace
  • Únik dat
  • Selhání aplikací nebo operačního systému
  • Vyskakující reklamy
  • Chybné poplatky na vašem účtu za telefon nebo kreditní kartu
  • Ověření banky je podezřele pomalé