zde se nacházíte:
Úvod > Články

Jak jste přišli k IP adrese a proč byste ji mohli chtít skrýt

19.11.2019 | F-Secure

IP adresu máte, ať už o tom víte nebo ne.

Pomocí nové služby IP Checker od společnosti F-Secure se zde můžete podívat na svoji IP adresu a její geografickou polohu. 

Možná si říkáte, kdo by chtěl vůbec něco takového chtít zjišťovat, co to vlastně je a jak se to dá schovat?

Samé dobré otázky. Tak se do toho pustíme.

Stručná historie IP adresy

Bylo nebylo, kdysi dávno neexistoval internet. 

To se změnilo 29. října 1969. Tehdy poslal student programování první zprávu přes počítačovou síť ARPANET (Advanced Research Projects Agency Network). 

Ona zpráva zněla „lo“. Mělo se jednat o „login“, ale pouze písmena „l“ a „o“ byla do systému zadána předtím, než přestal pracovat. Tato nekompletní zpráva byla perfektním momentem spuštění nedokonalé technologie, z níž se stal internet. 

Během následujícího desetiletí se ARPANET rozrostl z původních 4 IMP procesorů na západě Spojených států na více než dvě stě po celém světě v roce 1982. Od tohoto okamžiku už bylo tempo rozšiřování velmi intenzivní, nový procesor se přidal každých 20 dní.

Celosvětové použití odhalilo limity této technologie. ARPANET pak brzy zavedl jako svůj standard mnohem škálovatelnější rodinu internetových protokolů (TCP/IP). A tak se zrodila IP adresa a internet v podobě, jakou známe dnes. 

Co vaše IP adresa znamená?

„Rodina internetových protokolů TCP/IP zprostředkovává komunikaci dat mezi koncovými body a specifikuje, jak jsou data paketizována, adresována, přenášena, směrována a přijímána,“ uvádí Wikipedie. Může být ale také použita k vaší identifikaci. 

Jak jste tedy přišli zrovna k vaší IP adrese?

Téměř vždy odkazuje k tomu, kde se vaše zařízení poprvé připojilo k internetu. S největší pravděpodobností vám ji přidělil poskytovatel internetového připojení. Pokud použijete síť někoho jiného, řekněme třeba veřejnou Wi-Fi, bude to vypadat tak, že procházíte web s adresou této sítě. IP adresa má sloužit jako jedinečný identifikační prvek každého jednotlivého připojení k internetu. Vzhledem k tomu, kolika různými způsoby se lidé připojují, jde ovšem spíše o záměr než uskutečněný cíl. 

Kdo tuto adresu vidí?

Každá služba a webová stránka, kterou použijete, vidí vaši IP adresu a může si ji zaznamenat, podobně jako náš IP Checker.

A ne, anonymní režim vašeho prohlížeče vás nemůže nijak ochránit před tím, že budete pomocí vaší IP adresy identifikováni. Stránka, k níž se připojíte, bude adresu stále vidět a může ji využít k identifikaci vás i toho, kde jste, často s překvapivou přesností. 

Pokud jste připojeni prostřednictvím vašeho poskytovatele internetu, bude samozřejmě vědět, jaká adresa vám byla přidělena. Orgány činné v trestním řízení mohou také kontrolovat, kdo je majitelem IP adresy, pokud mají na základě místní legislativy dostatečné důvody k podezření z nezákonného chování. 

Vaše IP adresa by mohla odhalit vaši polohu. Jakmile jednou poskytnete informace o sobě přihlášením k nějaké službě, ať připojením profilu na sociální síti nebo vyplněním online formuláře, vaše IP adresa a všechny další informace mohou být spolu propojeny.

Pak už jen musíte doufat, že tyto údaje nikdo nezneužije nebo nebude sdílet dále.

Co s tím mohu dělat?

Můžete využít anonymitu.

Už víte, že režim inkognito vám v tomto případě nepomůže. Ale VPN, jako třeba naše FREEDOME, ano.

S FREEDOME VPN, jež je součástí služby F-Secure TOTAL, zůstává vaše IP adresa skrytá. Weby a služby uvidí pouze to, že provoz přichází z adresy VPN, kterou sdílí tisíce anonymních uživatelů – což poskytne anonymitu i vám. Rovněž si budete moci zobrazovat obsah, jenž by byl jinak geograficky blokován, a zároveň tím získáte další vrstvu ochrany soukromí. 

Ano, pokud používáte FREEDOME VPN, náš IP Checker vaši IP adresu nebo polohu neodhalí, protože je záměrně maten. Vaše IP adresa bude neznámá i všem webům a službám, které tuto informaci normálně používají k tomu, aby vás mohly sledovat. A to je nejdůležitější.

Photo by John Schnobrich on Unsplash