zde se nacházíte:
Úvod > Články

Jak dobrý (nebo špatný) je váš přístup k bezpečnosti hesel

04.11.2019 | F-Secure

Existuje vysoká pravděpodobnost, že vaše hesla jsou příšerná. Podle studie, kterou v loňském roce provedl Troy Hunt, se téměř 9 z 10 hesel, jež jsou odhalena, objevilo již v některém z předchozích úniků dat.

 

Špatná hesla jsou téměř nevyhnutelná

Základní chyby, jako je používání nekvalitních hesel nebo opakované použití přihlašovacích údajů na několika různých stránkách, lze udělat tak snadno, že skoro dávají smysl. Mnoho uživatelů má s e-mailovou adresou spojeno více než 100 účtů. Šance na zapamatování silných a jedinečných hesel pro každý z nich je téměř nulová.

Doporučení ohledně zabezpečení hesel bývají často zavádějící a mnoho lidí kvůli nim věří, že si člověk musí pamatovat seznamy dlouhých, zcela náhodných hesel. Ovšem nejbezpečnější věcí, kterou můžete udělat s desítkami komplikovaných hesel, je zapomenout je – a místo toho využívat správce hesel.

„Cokoliv, co lidem ušetří námahu s tím, že by měli spravovat svá hesla manuálně, je výhra pro všechny,“ uvedl Tom Gaffney, hlavní konzultant z oddělení zákaznických služeb společnosti F-Secure. „Neuplyne téměř ani den, aniž by se ve zprávách objevila informace o dalším velkém úniku dat, ale péče o hesla a zabezpečení nevyžaduje s pomocí správce hesel tolik úsilí.“

Dobří přátelé vám nedovolí používat hesla opakovaně

Využíváte-li správce hesel, existuje mnohem menší šance, že porušíte první přikázání zabezpečení hesel: nepoužiješ vícekrát stejné heslo.

Jednoduché pokyny pro bezpečnost hesel:

  1. Vyhněte se opakovanému použití hesel na různých stránkách.
  2. Chraňte svůj e-mail vytvořením samostatného účtu pro odkazy na obnovení hesel.
  3. Kdekoliv je to možné, používejte dvoufaktorovou autentizaci.
  4. Zaměřte se na dlouhá, jednoduchá hesla nebo fráze místo kratších a složitějších.
  5. Vybírejte si hesla, která není možné snadno odhadnout podle vašich účtů na sociálních sítích.
  6. Ujistěte se, že si volíte hesla, která vás neztrapní, kdyby došlo k jejich úniku.
  7. Zabraňte prohlížečům, aby si pamatovaly vaše hesla.
  8. Zaregistrujte si nějakou službu, jako je HaveIBeenPwned, která vás upozorní, pokud bude váš e-mail nalezen mezi napadenými.
  9. Používejte správce hesel.

A ještě malý bonus: F-Secure KEY – náš správce hesel – je k dispozici zdarma pro jakékoliv jedno zařízení a je součástí služby F-Secure TOTAL. Může vám výrazně usnadnit život i péči o hesla.