zde se nacházíte:
Úvod > Články

Facebook ví, jak vás sledovat pomocí prachu na objektivu fotoaparátu / 1. část

28.02.2018 | F-Secure

Společnost Facebook již dlouho prohlašuje, že nevyužívá údaje o poloze pro vytváření doporučení přátel, což ale neznamená, že tuto možnost nikdy nezvažovala.

V roce 2014 si Facebook zaregistroval patent na metodu, která využívá data ze smartphonu ke zjišťování toho, zda se dva lidé mohou znát. Její autor, technický manažer společnosti Facebook, Ben Chen v něm píše, že nestačí pouze zjistit, že se dva smartphony nacházely ve stejný čas na stejném místě, ale že porovnáním měření akcelerometru a gyroskopu obou telefonů by bylo z dat možné vyčíst, kdy lidé stáli či seděli naproti sobě nebo spolu někam šli. Tímto způsobem by pak Facebook mohl navrhnout jako přítele pouze člověka, s nímž jste se včera v baru bavili, a nikoli všechny další přítomné, se kterými jste nemluvili. 

Facebook tvrdí, že tuto metodu neuvedl do praxe. 

"Momentálně údaje o poloze [pro funkci Koho možná znáte] nepoužíváme," uvedl mluvčí společnosti Facebook. Již dříve firma prohlásila, že geolokaci využila pro doporučení přátel pouze jedinkrát během krátkého testu v roce 2015. Nicméně několik z jejích patentů naznačuje, že tuto alternativu zvažuje, včetně možnosti doporučení uživatelům spřátelit se, například pokud "se přihlásí na sociální síť ze stejného místa v přibližně stejnou dobu."

V průběhu našeho ročního pátrání po tom, na základě čeho vznikají v této sociální síti záhadně přesná doporučení přátel, nám Facebook sdělil řadu věcí, jež nedělá, aby zmírnil obavy ohledně schopnosti špehovat uživatele. Nepoužívá proxy servery pro zjištění umístění Wi-Fi sítí nebo IP adres. Nepoužívá zobrazení profilů, rozpoznávání obličejů ani to, s kým si píšete na WhatsApp. Většina tajuplných odhadů Facebooku je výsledkem poměrně velkého procenta uživatelů, kteří mu jednoduše předají své adresáře a kontakty. 

Rozhodně se ovšem nedá říci, že Facebook neuvažoval o strategičtějším využití metadat uživatelů k tomu, aby mezi nimi vytvářel spojení. Patenty podané společností Facebook, v nichž se zmiňuje položka Koho možná znáte, odhalují důmyslné metody, které firma vyvinula, aby zjistila, zda by se dva zdánlivě cizí lidé v síti mohli znát. Jeden patent registrovaný v roce 2015 popisuje postup pro spojení dvou lidí na základě metadat souvisejících s fotografiemi, které nahráli. Z nich by se dalo předpokládat, že se dva lidé znají, pokud by nahrané obrázky vypadaly, že patří do stejné série fotografií, jako například IMG_4605739.jpg a IMG_4605742, nebo pokud by na stejných místech fotografií byly viditelné škrábance či prach, odhalilo by se, že byly pořízeny stejným fotoaparátem.

To by mohlo mít za následek, že všichni lidé, jimž jste poslali fotky a kteří je pak nahráli na Facebook, by se navzájem zobrazili v položce Koho možná znáte. Rozhodně by to byl skvělý způsob, jak se seznámit se všemi dalšími páry, které si najaly vašeho svatebního fotografa. 

"Rovněž neanalyzujeme snímky pořízené stejným fotoaparátem, abychom je využili pro doporučení v sekci Koho možná znáte," řekl mluvčí Facebooku, když byl tázán ohledně tohoto patentu. 

"Mnohokrát jsme již žádali o patenty na technologii, kterou nikdy neuvedeme do praxe, a patenty by neměly být považovány za náznak budoucích plánů."

Ačkoli technologická analýza v některých patentech je celkem ohromující, mohlo by se jednat jen o zbožná přání Facebooku.

Vera Ranieri, advokátka společnosti Electronic Frontier Foundation, která se zabývá duševním vlastnictvím, sice nepřezkoumala tyto konkrétní patenty, ale obecně uvedla, že Patentový úřad USA nezaručuje, že nějaká technologie před udělením patentu opravdu funguje. 

"Řada patentů je podána spíše ve stádiu nápadu než ve fázi reálného provedení," uvedla Ranieri po telefonu. "Technologická společnost, která patent registruje, snad alespoň uvažovala o tom, jak jej uvést do praxe. Člověk by doufal, že kdyby byli požádáni, dokázali by jej realizovat, ale to neznamená, že už tak dříve učinili."

Od svého vzniku v roce 2004 si společnost Facebook zaregistrovala tisíce technologických patentů, aby zajistila své duševní vlastnictví, a jako mnozí další z oboru, aby potlačila konkurenci. Při hledání těchto patentů jsme narazili na tucet, které byly podány mezi lety 2010 a 2016 a které přímo souvisely s funkcí Koho možná znáte (neboli PYMK, jak se nazývá interně). Jsou mezi nimi metody, jež by Facebook jednoho dne mohl použít k vytváření návrhů přátel, nebo techniky, za jejichž použití by mohl někoho jiného zažalovat. 

Celkově vzato, mnoho patentů se vyjadřuje k různým zdrojům informací, z nichž by se mohl Facebook více dozvědět o nás a našich reálných sociálních vazbách, z velké části díky sofistikovaným monitorovacím nástrojům, které jsou standardně součástí smartphonů, jako akcelerometry, gyroskopy, mikrofony, kamery, fotoaparáty a nekonečné, stále se rozšiřující seznamy kontaktů. 

(1/2)

Zdroj: Gizmodo.com