zde se nacházíte:
Úvod > Články

E-mailová adresa je spojení mezi vaší online identitou a vámi

27.10.2020 | F-Secure

Už jste někdy přemýšleli o tom, co vaše e-mailová adresa říká o vás nebo o vaší online identitě? Na první pohled to může vypadat jako nic. Ve skutečnosti však může říct mnohem víc, než si myslíte. Jde o to, že vaše e-mailová adresa je velmi úzce spojena s vaší online identitou.  

Vaše online identita je založena na tom, co jste a co děláte online

Kdykoli se připojíte k internetu, začnete vytvářet digitální stopu. Vaše IP adresa, váš poskytovatel internetových služeb, váš prohlížeč, operační systém, rychlost internetu a spousta dalších nastavení a charakteristik tvoří základ „toho, co jste“. Pomocí těchto údajů je váš prohlížeč otiskem prstu, což znamená, že weby vědí, kdy se k nim vaše zařízení připojí. Pomocí bezplatného nástroje EFF můžete zkontrolovat, jak dobře vás váš prohlížeč chrání před otisky prstů.

Stránky, které navštěvujete, věci, které stáhnete, nákupy, které provedete, jak dlouho na stránce zůstanete, vaše profily na sociálních sítích a lajky, videa, která sledujete... Všechno, co děláte na internetu, zanechává stopu a je součástí vaší digitální stopy. Digitální stopa je něco jako skutečná stopa - je to značka, ale může být těžké říci, kdo ji přesně vytvořil.

 

Malé informace vytvářejí větší obrázek

V malém množství nejsou vaše data pro kohokoliv příliš užitečná. Ale kousek po kousku začínají vytvářet přesný obraz o tom, kdo jste a co se vám líbí. Údaje shromažďuje spousta stran, včetně vašeho poskytovatele internetových služeb, serverů, ke kterým se připojujete, inzerentů, vládních úřadů, analytických nástrojů, společností atd.

Data mohou být použita například k cílení na vás s obsahem a reklamou, které by vás mohly zajímat. Lze jej také použít ke sledování, analýze a dokonce i ke zločinům, jako je krádež identity. Data mohou být překvapivě přesná, když vás popisují, ale stále to není o vás jako osobě. Je to jen profil někoho, kdo používá internet.

 

K vaší e-mailové adrese je připojeno velké množství dat

Vaše e-mailová adresa funguje jako spojovací článek mezi vaší online identitou a vámi jako osobou. E-mailovou adresu používáte k vytváření profilů pro všechny druhy služeb. Služby používají k identifikaci e-mailovou adresu, protože je to snadný a relativně bezpečný způsob, jak zjistit, kdo jste. Poskytovatelé služeb mohou také komunikovat s vámi a vaší online identitou prostřednictvím vaší e-mailové adresy.

 S největší pravděpodobností jste použili svou e-mailovou adresu se službami jako Facebook, Google, Netflix, Spotify, Twitter a bezpočet dalších. U některých z těchto profilů jste mohli uvést adresu bydliště, věk, pohlaví, číslo kreditní karty a všechny druhy dalších osobních údajů.

 

Vaše e-mailová adresa je přímou linkou k vám

Tyto informace jsou o vás jako o člověku. Je s vámi spojena vaše domácí adresa, také číslo vaší kreditní karty. Fotografie ve vašich profilech na sociálních sítích ukazují, jak vypadáte. Všechny tyto informace a mnohem více souvisí s vaší e-mailovou adresou. Nejen, že jsou tyto informace o vaší online identitě, ale vaše e-mailová adresa je spojuje s vaší osobou.

Vaše internetová aktivita je také spojena s vaší e-mailovou adresou prostřednictvím profilů na sociálních sítích. Například Google a Facebook mimo jiné sledují vaši aktivitu na internetu. Pokud jste přihlášeni, tato data jsou propojena s vaším účtem Google a profilem na Facebooku. V kombinaci s digitální stopou mohou informace spojené s vaší e-mailovou adresou vytvořit velmi přesný obraz o vaší osobě.

 

Nemůžete zabránit zneužití dat včetně vaší emailové adresy

Jelikož je s vaší e-mailovou adresou svázáno mnoho citlivých informací, které s vámi úzce souvisí, nechcete, aby skončila ve špatných rukou. Mohlo by to vést mimo jiné ke krádeži identity.

Dobrou zprávou je, že pro někoho není tak snadné získat vaše informace. K vašim informacím nemá přístup kdokoli na internetu, kdykoli chce. Společnosti mají bezpečnostní opatření, aby vaše data byla v bezpečí. Nemůžete prostě jít a zeptat se na ně svých sousedů.

Špatnou zprávou je, že nemůžete dělat nic, abyste zabránili narušení zabezpečení stran, které mají vaše data. Vaše e-mailová adresa, hesla a všechny ostatní informace, které jste uvedli ve svém profilu, mohou být z důvodu těchto porušení ohroženy. A bylo jich už hodně.

 

Co můžete udělat pro zlepšení svého soukromí?

Nedávejte o sobě příliš mnoho informací

Co můžete udělat, je omezit, jaké informace o sobě dáváte. Vepisujte pouze takové informace, které nezbytně potřebujete. Často nemusíte uvádět své skutečné jméno, adresu ani nic jiného. Někdy je to nutné, ale pokud ne, vyhněte se tomu. Tímto způsobem, když dojde k porušení, nebudou vaše informace ohroženy. Vždy se vyplatí zvážit, jaké informace o sobě dáváte.

Pokud používáte více e-mailových adres, je přímo na vaši osobu připojeno méně dat. Dojde-li k zneužití, škoda bude minimální. Jeden email lze použít, pokud si nejste jisti bezpečnostními problémy, druhý pak pro příležitostné profily a třetí výhradně pro vážné záležitosti. Je jen na vás, kolik jich máte a k čemu je používáte.

  

Silná hesla a dvoufaktorové ověřování zvyšují vaši bezpečnost

Nikdy znovu nepoužívejte (neopakujte) hesla na svých účtech. Pokud dojde k úniku hesla, jsou v bezpečí alespoň vaše ostatní účty. Pokud hesla znovu použijete, jsou ohroženy všechny vaše profily se stejným heslem.

Pomocí dvoufaktorového ověřování zvýšíte bezpečnost svých profilů. Tímto způsobem, i když dojde k úniku vašeho hesla, existuje ještě další bezpečnostní opatření, které by potenciální zločinec musel prolomit.

 

Zkontrolujte zdarma, zda byla vaše e-mailová adresa „narušena“

Kdykoli dojde k úniku vašich informací v rozporu, měli byste změnit svá hesla. Jinak jsou váš profil a vaše osobní údaje spojené s vaší e-mailovou adresou v nebezpečí. Jak ale můžete zjistit, zda byl váš účet porušen?

F-Secure Identity Theft Checker je bezplatný online nástroj, který kontroluje, zda byl váš účet součástí narušení bezpečnosti. Jednoduše vyplňte svou e-mailovou adresu do nástroje a potom vám bude na tuto adresu zaslán e-mail, který bude zahrnovat všechna známá porušení, kterých se e-mailová adresa týkala. Také vám řekne, jaké další osobní údaje spojené s vaší e-mailovou adresou byly zveřejněny.

Tento nástroj nikde neukládá vaši e-mailovou adresu. Vše, co dělá, je, že spustí vyhledávání pomocí zadaného e-mailu a poté odešle zprávu na adresu. Tímto způsobem výsledky neuvidí nikdo jiný než vlastník adresy.

Je pravděpodobné, že vaše e-mailová adresa již byla součástí nějakého porušení. Kontrola krádeží identity F-Secure je dobrým způsobem, jak minimalizovat riziko, že se stanete obětí krádeže identity. Vyzkoušejte, je to zdarma.