zde se nacházíte:
Úvod > Články

Dejte si pozor na podvodné e-maily v souvislosti s koronavirem

01.12.2020 | F-Secure

Pokud lze o kyber zločincích něco říci, pak že vždy rychle reagují na to, co se děje ve světě. Kdykoli se stane něco, co mohou použít při svých vlastních phishingových akcích, tak si můžete být jisti, že toho využijí. Ať už je to Černý pátek, ničivé havárie letadel nebo cokoliv jiného. Zneužívají vše, co je ve zprávách a myslích lidí, aby nás poškodili ve svůj prospěch. Nejnovějším trendem jsou podvodné e-maily v souvislosti s koronavirem.

Témata, jako je koronavirus, se používají k tomu, aby lidé otevírali odkazy a přílohy zasílané ve spamových e-mailech. Zločinci je maskují, aby vypadali, že obsahují důležité a zajímavé informace o současných světových tématech. Po otevření mohou tyto přílohy infikovat uživatele malwarem.

 

Koronavirus se používá pro podvodné kampaně

Nejenže COVID-19 ohrožuje lidské životy a ovlivňuje ekonomiky, ale může mít vliv i na váš počítač. Ptáte se jak? Vypuknutí koronaviru vedlo k podvodným kampaním, které využívají strach a obavy lidí z viru jako palivo. Weboví zločinci posílají e-maily, které v přiložených dokumentech obsahují například „důležité informace“ a „pokyny, jak zůstat v bezpečí“. Tyto dokumenty poté spustí automatické příkazy pro váš počítač, aby stáhl například mimo jiné malware Emotet nebo mnoho jiných.

Podvodné e-maily jsou obvykle maskované, aby vypadaly, jako by byly posílány důvěryhodným zdrojem, např. úřady. Tyto podvodné kampaně začaly v Číně, ale rychle se šíří po celém světě. USA a Japonsko již těmto podvodným kampaním čelily. Pravděpodobně budou infikovány i další země.

 

Podvodné kampaně vyžadují, aby lidé jednali

Koronavirus je obzvláště efektivní téma k zneužití. Situace se neustále vyvíjí, nicméně možnost šíření viru podporuje obavy lidí po celém světě. Využívání strachu je velmi běžná metoda, kterou podvodníci používají.

A stejně jako se koronavirus může šířit na další místa, mohou se šířit i podvodné kampaně. Aby tyto podvodné kampaně uspěly, potřebují vaši pomoc. Jako vždy buďte ve střehu před podezřelými e-maily. Neotvírejte žádné přílohy nebo odkazy, kterým nedůvěřujete, a raději si to dvakrát rozmyslete.

Můžeme jen doufat, že situace s koronaviry brzy skončí. Mezitím se můžete chránit před podvodníky. Používejte antivirový software, jako je oceněný program SAFE společnosti F-Secure, který spouští skenování malwaru v reálném čase a blokuje také známé phishingové stránky.