zde se nacházíte:
Úvod > Články

Co je aplikace typu stalkerware?

17.03.2021 | F-secure

Stalkerware je typ aplikace, kterou násilníci používají ke sledování a pronásledování svých obětí. Tyto aplikace se obvykle instalují bez souhlasu a vědomí oběti. Jsou navrženy tak, aby přiměly oběti, aby si myslely, že nic nefunguje. Tímto způsobem mohou zneužívající osoby nadále nepozorovaně sledovat své oběti.

 

Co mohou aplikace stalkerware dělat

Aplikace tohoto typu mají mnoho funkcí, ale nejsou všechny stejné. Typické věci, pro které se tyto aplikace používají, jsou:

  • Sledování polohy oběti v reálném čase
  • Získání přístupu k protokolům hovorů oběti
  • Čtení zpráv oběti
  • Pořizování snímků obrazovky a jejich odesílání násilníkovi
  • Zneužívání kamery na zařízení oběti k jejímu pozorování
  • Odposlech oběti prostřednictvím mikrofonu jejího zařízení

 

Kdo tyto aplikace používá - a proč?

Aplikace typu Stalkerware používají různé typy násilníků. Může to být partner oběti, její rodič nebo člen rodiny, přítel nebo kolega. Potenciální motivací k používání těchto aplikací může být například žárlivost, přehnaná ochrana, kontrola, zneužívání a jak název napovídá, pronásledování. Aplikace si instalují lidé s fyzickým přístupem k zařízení, které oběť používá. 

Aplikace Stalkerware lze prodávat v obchodech s aplikacemi pro legitimní použití, jako je sledování od zaměstnavatele, ochrana proti krádeži, rodičovská kontrola nebo sledování rodiny. Tyto účely bohužel mohou u oběti vyvolat pocit, že nic není vypnuté. Obvykle nemají ponětí, že jsou sledováni.

 

Jak zkontrolovat, zda je v telefonu stalkerware

 

Zkontrolujte seznam aplikací pro správu zařízení

Toto nastavení najdete v nastavení zabezpečení na telefonech Android. Vyhledejte všechny aplikace, které nepoznáváte. Pokud nějaké najdete, měli byste dále prozkoumat, co jsou zač a k čemu slouží.

 

Zkontrolujte oprávnění aplikace

Zkontrolujte, jaká oprávnění jste udělili aplikacím z nastavení telefonu. Aplikace Stalkerware mají obvykle široká oprávnění pro aplikace. Přestože mnoho oprávnění nedělá z aplikace automaticky typ stalkerware, možná ale zjistíte, že neznámé aplikace mají oprávnění používat vaši kameru, protokoly hovorů nebo něco podezřelého. F-Secure SAFE vám usnadní kontrolu oprávnění aplikací.

 

Používejte online zdroje

Pokud máte podezření, že váš telefon obsahuje stalkerware, navštivte www.stopstalkerware.org. Je to web se spoustou zdrojů o tom, jak identifikovat stalkerware a co dělat dál.