zde se nacházíte:
Úvod > Články

Co dělat pro zachování soukromí a bezpečnosti? 4 tipy od @Mikko

18.09.2017 | F-Secure

Co má vaše digitální stopa společného se zvířetem či rostlinou, kteří žili na Zemi zhruba v době dinosaurů?

Pozůstatky obou, pokud se zkombinují s pozůstatky dalších zvířat a rostlin, mohou být poměrně cenné – přinejmenším za pár milionů let. 

„Myslím si, že data jsou nová ropa,“ vysvětluje vedoucí výzkumného týmu F-Secure Mikko Hypponen. Rozdíl je ale v tom, že vaše data nabývají na ceně mnohem rychleji než tzv. fosilní paliva. A poptávka po nich, stejně jako schopnost se jich zmocnit pořád narůstá díky rapidnímu rozvoji sociálních sítí a internetu věcí.

Den ochrany osobních údajů je mezinárodní připomínkou toho, jak důležité je chránit soukromá data. Při této příležitosti se letos 28. ledna Mikko zúčastnil série AMA (Zeptejte se mě na cokoliv) na Redditu, kde mu mimo jiné někdo položil tuto otázku: Jakou osvědčenou radu byste dal novému uživateli internetu ohledně bezpečnosti, soukromí a toho, jak se chránit?

Toto byla jeho odpověď:

1. Používejte správce hesel. Tímto způsobem si ušetříte spoustu dalších problémů, protože budete automaticky mít jedinečné a silné heslo na každé stránce. Dávám přednost správcům hesel, u nichž se neukládají hesla v cloudu, ale lokálně v šifrované podobě na vašich vlastních zařízeních, a používá se šifrovaná synchronizace, aby byla hesla všude aktuální.

2. Zaregistrujte se k oznámení o úniku dat na stránce Have I been pwned. Tato bezplatná služba vám okamžitě zašle upozornění na e-mail, pokud je vaše e-mailová adresa součástí nějakého úniku dat – jako například nedávného odcizení dat z Yahoo (nebo třeba Ashley Madison). Tuto službu provozuje expert na zabezpečení Troy Hunt, takže je důvěryhodná.

3. Používejte dobrou VPN, abyste se chránili na Wi-Fi sítích. Bez VPN je pro všechny, kteří používají stejnou Wi-Fi síť jako vy, hračka sledovat velkou část toho, co děláte. Používejte VPN na laptopu, telefonu i tabletu. Mám rád VPN, které zlepšují ochranu vašeho soukromí také tím, že odstraňují sledovací cookies a jiné strategie narušení soukromí. Další výhodou je, že prohlížení pak bude mnohem rychlejší – často je rychlejší s VPN než bez ní! (POZNÁMKA: Naši oceňovanou FREEDOME VPN si můžete vyzkoušet zdarma.)

4. Poslední rada, udělejte si zálohu. Potom proveďte zálohu zálohy. Zálohujte laptop, zálohujte telefon, zálohujte tablet. A zálohujte tak, abyste mohli svá data obnovit, i kdyby váš dům lehl popelem. Protože občas se stane, že dům opravdu vyhoří, jindy budete napadeni šifrujícím trojským koněm, který požaduje výkupné. Naše životy a vzpomínky jsou uloženy v našich zařízeních a zaslouží si být zálohovány.

Mikko také odpovídal na otázku ohledně kybernetické bezpečnosti nového prezidenta Spojených států, který podle zpravodajství stále používá starší nezabezpečený telefon s Androidem.

„Nemůžu uvěřit, že nadále používá své zastaralé soukromé zařízení a komunikuje na něm v reálném čase s celým světem. Je snadné si představit, jak by útočníci mohli zneužít účet @POTUS, kdyby se jim dostal do rukou. Opravdu by to neměl dělat.“

Mikko měl i další radu pro prezidenta Trumpa – a vlastně všechny uživatele – ohledně ochrany twitterových účtů.

„Také by měl jít do nastavení Twitteru a změnit jej na: Nastavení a soukromí -> Obnovení hesla -> K obnovení hesla vyžadovat osobní údaje.“