zde se nacházíte:
Úvod > Články

Bezpečný digitální život vyžaduje jednoduchost

09.07.2018 | F-Secure

Existují dvě věci, které jsou o propojených domácnostech každému známy: 1) stávají se, ať už si to zákazníci uvědomují či nikoli, a 2) zařízení zajišťující propojení domácností, nejsou navržena s ohledem na vaše soukromí nebo bezpečnost – namísto toho jsou často navržena pro shromažďování a zpeněžování vašich údajů.

Zde jsou dvě statistiky, které uvádějí tyto dvě skutečnosti do souvislostí.

Nedávná zpráva společnosti Gartner říká, že „do roku 2021 bude na celém světě existovat v domácnostech uživatelů více než 15 bilionů propojených zařízení, oproti 4,8 bilionům v současnosti.“ Zpráva společnosti Gartner rovněž uvádí, že „do roku 2021 bude více než 75 % propojených domácích zařízení vystaveno útokům zahlcení požadavky (DDoS) nebo IoT botnetů, oproti 40 % dnes.“

Toto je budoucnost, která je každému zřejmá: každý týden přibývají miliony nových online zařízení a až 3 z každých 4 těchto zařízení mohou být nezabezpečené.

A zákazníci jsou k těmto nebezpečím neteční.

Samozřejmě nemůžeme očekávat, že průměrný uživatel podnikne aktivní kroky pro ochranu před hrozbami, které všichni vidíme přicházet, pokud naše řešení nebudou intuitivní a snadná. V optimálním případě by zabezpečení propojené domácnosti nemělo vyžadovat instalaci jakéhokoli softwaru zákazníkem. Ideálně by měla být bezpečnost dostupná pouhým vyžádáním stisknutí jednoho kouzelného tlačítka poskytovatelem širokopásmových služeb. Nemusí to být vůbec složitější.

Jakmile však budou domácnosti zákazníků zabezpečeny, objeví se přirozeně další otázky.

Co se stane, když vyvstane skutečná hrozba nebo když dojde k pokusu o prolomení? Bude nutno informovat uživatele? Jak? Očekává se od uživatelů provedení nějaké akce nebo jim pomůžeme vybrat vhodnou nápravu? Mohou získat přístup k odborné podpoře, pokud se situace stane kritickou?

Vyřešení těchto praktických uživatelských otázek je stejně důležité, jako naprostá jednoduchost zprovoznění bezpečnostních služeb.

Existuje velké množství zařízení a chytrých přístrojů internetu věcí, které si lidé berou mimo domácnost, včetně hodinek, zařízení pro monitorování zdraví, tabletů a smartphonů. Některou z nich máte pravděpodobně nyní u sebe. Představte si ten zmatek, když stejná zařízení, která jsou doma bezpečná, jsou najednou vystavena online hrozbám, jakmile opustí domácí prostředí.

Závoj bezpečnosti chránící vaši propojenou domácnost vás musí chránit, i když jste se svou rodinou mimo domov. To je druh bezpečnosti, kterému každý rozumí.

Jak ji ale zajistit?

Jednoduchým způsobem jak zajistit bezpečnost zákazníků doma i mimo domov je poskytovat kombinaci síťové bezpečnosti prostřednictvím routeru nebo brány v domácnosti zákazníka pracujícího v tandemu s bezpečnostním cloudem řízeným umělou inteligencí a ochranou koncových bodů pro zařízení se schopností hostování ochranných aplikací, jako jsou například notebooky, smartphony a tablety. Tímto způsobem jsou všechna zařízení – včetně PC, zařízení IoT a přenosných zařízení – chráněna najednou.

Opět, jednoduše.

„Vybudování propojené domácnosti pomocí nezabezpečeného routeru je jako stavění na pohyblivém písku, a je to něco, co se bude muset změnit, pokud chceme zajistit bezpečí chytrých domácností,“ říká Andrea Barisani, vedoucí hardwarové bezpečnosti F-Secure.

Proto naše práce obvykle začíná testováním zatížení domácích routerů, které ISP a prodejci nabízejí svým zákazníkům, abychom mohli zodpovědět hlavní otázky: Odolají útokům testujícím proniknutí během celého svého životního cyklu? Pomohli jsme výrobcům routerů a ISP zvýšit bezpečnost jejich domácích bran, aby bylo možno vybudovat skálopevný základ pro propojenou domácnost.

A věříme, že je to rovněž základem pro zabezpečení budoucnosti.

Společnost F-Secure nabídla svůj bezpečný router SENSE na téměř jeden rok přímo zákazníkům. Tuto nabídku jsme nedávno doplnili, abychom uspokojili požadavek na usnadnění zavedení bezpečnosti propojené domácnosti u zákazníků, kteří používají domácí routery od svých poskytovatelů internetových služeb (ISP). Nyní poskytujeme výrobcům routerů a ISP vestavěné řešení zabezpečení propojené domácnosti jako softwarovou vývojovou sadu (SDK) včleněnou do domácích WiFi routerů. Tento bezpečnostní cloud a sada řízená AI promění běžný ISP WiFi router na router, chránící domácí uživatele a jejich zařízení propojená přes internet před malwarem, phishingem a online sledováním, a který rovněž chrání chytrá a IoT zařízení před kybernetickými útoky.

Řešení SENSE zabezpečuje zákazníky po celý život, aniž by je zatěžovalo zbytečnými informacemi nebo akcemi. Chrání zařízení, která máte nyní i zařízení, která si chcete pořídit, doma i kdekoli jinde, kam jdete. A výrobci i operátoři jej mohou používat pro zabezpečení svých stávajících zákazníků, jejichž domácnosti již používají propojená zařízení.

Pokud v noci zamykáte dveře, jste pravděpodobně typem člověka, který chce uzamknout své připojení k internetu. A zabezpečený router – váš klíč k propojenému světu – je nejjednodušší cestou, jak to udělat.

*Gartner Inc., přehled trhu: Určení 3 kritických bezpečnostních problémů pro vaše odlišení na trhu propojených domácností, Annette Zimmermann, Saniye Burcu Alaybeyi, 26. dubna 2018

Společnost Gartner nepodporuje žádného prodejce, produkt nebo službu uvedenou v jejích výzkumných publikacích, a nedoporučuje uživatelům technologií vybírat pouze ty prodejce s nejvyšším hodnocením nebo jiným označením. Výzkumné publikace společnosti Gartner jsou tvořeny názory výzkumné organizace Gartner a neměly by být považovány za popis skutkového stavu. Společnost Gartner odmítá jakékoli záruky, vyjádřené nebo předpokládané, pokud jde o tento výzkum, včetně jakýchkoli záruk prodejnosti nebo vhodnosti ke konkrétnímu účelu.