zde se nacházíte:
Úvod > Články

5 tipů pro bezpečné hraní her

12.05.2021 | F-secure

Hraní her je ohromná kultura a podnikání. Nákupy her, obsahy v aplikacích, poplatky za předplatné atd. se pohybují v ročním obratu přesahující 100 miliard dolarů po celém světě. Nejen to, ale na herních platformách, fórech a ve službách existují miliony a miliony účtů. Tyto účty obsahují cenné osobní údaje, jako jsou e-mailové adresy, fakturační údaje a údaje o kreditní kartě.

Je docela zřejmé, proč peníze lákají zločince, ale osobní údaje jsou pro ně také cenné. Ukradené osobní údaje mohou vést k převzetí účtu a krádeži identity. 

 

Kybernetické útoky související s hrami rostou

Hráči her jsou normálními uživateli počítačů se stejnými bezpečnostními problémy a stejnými obavami jako všichni ostatní. Mohou se stát obětí jakéhokoli jiného kybernetického útoku, například phishingu a malwaru. Hráči však dnes také musí čelit specifickým herním útokům. Během COVID-19 se zvyšovaly kybernetické útoky související s hrami. Lidé měli více času na hraní her během karantény. 

 

Bezpečné hraní neznamená pomalejší počítač

Současně existuje přetrvávající mýtus, že kybernetická bezpečnost a hraní her nejdou dohromady. Hry vyžadují hodně energie ze zařízení, na kterých běží. Doby, kdy antivirové programy skutečně měly dopad na výkon, jsou již dávno pryč.

Moderní antivirové produkty nezatěžují zařízení stejně jako dříve. Dnešní antivirová ochrana obvykle funguje s cloudovou technologií. Tímto způsobem není výkon ovlivněn stejným způsobem jako dříve. Zároveň jsou počítače a připojení mnohem rychlejší než dříve. I těžkopádný historický software nyní běží hladce. To ale neznamená, že všechny antivirové programy jsou stejné. Je testován jejich vliv na výkon. Pro nepřerušovaný zážitek je nutné získat ochranu optimalizovanou pro hraní her.

 

Jaké vlastně existují kybernetické hrozby související s hraním on-line her?

 

Malware

Malware může způsobit zpoždění, zhroucení systému a všechny druhy dalších nepříjemných věcí, které mohou rušit hraní her a poškodit počítače. Keyloggery mohou ukrást vaše přihlašovací údaje k účtům her a sociálních médií. Spyware může také sledovat vaše přihlašovací údaje, ale také historii procházení a téměř všechna další data. Nejhorší ze všeho je herní specifický ransomware.

Malware lze skrýt v obsahu orientovaném na hráče, například v souborech obsahujících cheaty, hry, aplikace a aktualizace. V zásadě lze v obsahu orientovaném na hráče skrýt jakýkoli druh malwaru. A bez antiviru možná nikdy nevíte, zda došlo k infikování vašeho zařízení.

 

Narušení a úniky dat

Narušení dat u webových služeb vede k odhalení pověření uživatele. Tímto způsobem mohou útočníci získat obrovské množství uživatelských účtů. Uživatelské účty zahrnují cenné osobní údaje, jako jsou telefonní čísla, fakturační údaje a e-mailové adresy. Ty lze použít pro krádež identity. Narušení a úniky dat mohou také vést k převzetí účtu.

Když útočníci ví, jaké přihlašovací údaje uživatelů používáte pro různé online služby (například herní platformy a fóra), vyzkouší stejné přihlašovací údaje pro jakýkoli jiný účet, který je pro ně zajímavý. Je to proto, že většina lidí opakovaně používá stejná přihlašovací pověření v mnoha účtech, což usnadňuje jejich vloupání. 

 

Převzetí účtu

K převzetí účtu dojde, když útočník získá neoprávněný přístup k účtu a změní přihlašovací údaje. K tomu musí útočníci nejprve ukrást přihlašovací údaje pomocí malwaru nebo prostřednictvím narušení a úniku dat.

Pokud útočníci získají přístup k vašemu účtu, můžete ztratit přístup ke svým hrám, například ve službě Steam a na jiných platformách. Ztráta účtu je sama o sobě špatná, ale je to ještě horší, pokud zahrnuje hry, skiny, DLC a další hodnotný obsah. Útočník se může pokusit obchodovat s obsahem za účelem zisku nebo pro vlastní potřebu.

Převzetí účtu může také vést ke krádeži identity, pokud účet obsahuje osobní údaje, jako je domácí adresa, jméno, telefonní číslo, číslo kreditní karty atd. 

 

Krádež identity a předstírání jiné identity mohou zničit vycházející hvězdu.

Chcete být nebo jste třeba vloggerem? Krádež identity může vaší reputaci opravdu ztížit. Nejen to, ale krádež identity může také vést k finančním škodám. Díky odcizeným osobním informacím mohou zločinci nakupovat zboží a přijímat půjčky na vaše jméno. Osobní údaje pro krádež identity lze snadno ukrást pomocí malwaru, narušení dat a phishingu.

 

Phishing a sociální inženýrství

Phishingové odkazy lze odesílat prostřednictvím herních chatů. Tyto odkazy vás mohou přesměrovat na podvodné přihlašovací stránky. Na těchto stránkách můžete omylem dát své přihlašovací údaje nebo jiné osobní údaje zločincům. Sociální inženýrství je aktivnější proces než phishing a zahrnuje někoho, kdo s vámi komunikuje, aby vás oklamal.

Tyto metody se používají k tomu, aby vás přiměly ke stahování škodlivého obsahu či poskytování osobních údajů. 

 

Jak si potom zajistíte bezpečnější hraní?

Zde je několik věcí, které můžete udělat pro bezpečné hraní her a online život.

 

1. Antivirus

Je velmi nepravděpodobné, že přestanete stahovat hry, další aplikace atd. jen proto, že by to mohlo být nebezpečné. Pamatujte však, že každý stažený soubor může obsahovat malware. Antivirus blokuje malware před vstupem do vašeho počítače. I když si stáhnete škodlivý obsah, budete chráněni. Antivirus udržuje vaše zařízení v chodu bez virů, trojských koní, spywaru a ransomwaru.

2. 2FA (dvoufaktorové ověřování)

Jediná věc, která chrání vaše online a herní účty a informace v nich, je kombinace uživatelského jména a hesla. Pokud se tyto informace ukáží útočníkovi například při narušení dat, zvyšuje se riziko převzetí účtu a krádeže identity. 2FA, stejně jako Steam Guard, přidává druhou vrstvu, která je k dispozici pouze vám. Tímto způsobem, pokud útočník ukradne vaše přihlašovací údaje, je váš účet v bezpečí. 

3. Silná a jedinečná hesla

V souvislosti s předchozími chrání vaše účty jedinečná hesla. Pokud útočník ukradne heslo použité pro jeden účet, nemůže se dostat do žádného jiného účtu. Zkombinujte jedinečná hesla s 2FA a vašimi účty a veškerý obsah a osobní údaje jsou dobře chráněny proti převzetí účtu. Používejte správce hesel, který vám pomůže zapamatovat si a používat vaše jedinečná hesla.

4. Buďte si vědomi phishingu

Často je těžké říci, co phishing je a co ne. Je ale dobré si uvědomit, že jakýkoli odkaz vás může přesměrovat na phishingové stránky. Proto je důležité být na pozoru a neotevírat nic. Neotvírejte odkazy odeslané náhodnými profily nebo zdroji, kterým nedůvěřujete. Phishingové odkazy lze posílat také e-maily z důvěryhodně vyhlížejících zdrojů. Je dobré si to dvakrát rozmyslet, než něco otevřete - je to opravdu tak, jak to vypadá?

5. Připravte se na obchodní podvody

Neexistuje žádný důvod, proč musíte rychle reagovat na obchodní nabídky. Udělejte si čas a ujistěte se, že víte, s kým obchodujete a s čím obchodujete. 

 

Tyto tipy je dobré si pamatovat i mimo kontext související s hrami. Podobné hrozby existují i ​​mimo herní svět. Podobné triky se používají i v jiných kanálech. Koneckonců, zločinci jsou za stejnými věcmi. Je na vás, abyste se rozhodli, zda chcete být připraveni na hrozby, nebo využít své šance.

 

F-Secure SAFE - nejlepší antivirus pro herní PC

Pokud chcete zabezpečení internetu optimalizované pro hraní her, pak je vaší volbou oceněný F-Secure SAFE. SAFE zahrnuje herní režim, který optimalizuje výkon pro plynulý a bezpečný herní zážitek. Všechny aktualizace, skenování a oznámení se odkládají, což uvolňuje větší rozsah a kapacitu pro hraní her.

SAFE vás chrání před malwarem, blokuje škodlivé weby a zajišťuje online nakupování a bankovnictví. Je oceněn za bezpečnost a rychlost a je ideální volbou pro hráče.