zde se nacházíte:
Úvod > Články

5 kroků k bezpečnějšímu internetu

18.04.2018 | F-Secure

V roce 2016 zpracovalo centrum FBI pro boj s kyberzločinem (Internet Crime Complaint Center) 298 728 stížností, přičemž uživatelé internetu hlásili finanční ztráty okolo 1,3 miliardy dolarů. Až budou zveřejněny výsledky za rok 2017, kdy jsme zaznamenali dva největší útoky ransomwaru v historii, dá se očekávat, že tato čísla budou ještě větší.

Vzhledem k nárůstu počítačové kriminality a stále sofistikovanějším útokům jsou hrozby používání nezabezpečeného internetu opravdu závažné. Jestli víte, že 6. února je Den bezpečnějšího internetu, pravděpodobně již dodržujete hlavní zásady online bezpečnosti. Váš systém i ochranný software, jako je F-Secure TOTAL, jsou vždy aktualizovány. A zásadně nepoužíváte stejné silné heslo pro více než jeden z důležitých účtů. 

Pokud odpovídáte tomuto popisu, je velká šance, že podnikáte vše, co je ve vašich silách, abyste zůstali chráněni, a rádi pro to uděláte i více. Zde je tedy pět dalších způsobů, jak udržet vaše soukromá data v bezpečí. Pokud pro vás nejsou ničím novým, podělte se o ně s někým, kdo by je mohl potřebovat. 

1. Osvojte si základní bezpečnostní pravidla.

„Lidé se snaží chránit před zlými hackery, ale pak zapomenou telefon či notebook v autobuse nebo taxíků,“ říká hlavní bezpečnostní poradce F-Secure Tom Van de Wiele. Jak dále vysvětluje, lidský mozek není moc dobrý ve vyhodnocování rizik. Jsme posedlí senzačními hrozbami, zatímco ignorujeme naprosté základy – zamykání našich zařízení nebo to, že je nenecháme nikde jen tak ležet, aby se k nim nedostaly děti či paní na úklid. Tzv. operační bezpečnost je umění, jak se nestat snadným cílem. Vzhledem k tomu, že miliardy z nás cestují všude s počítači, které umožňují přístup k podstatné části našich životů, každý by se měl naučit dodržovat pár základních bezpečnostních pravidel.

2. Používejte inteligentní software.

Vedoucí výzkumného týmu společnosti F-Secure Mikko Hypponen má svůj vlastní seznam toho, co můžeme všichni udělat pro ochranu soukromí na internetu. Dvě ze čtyř věcí, které radí, zahrnují používání softwaru k ochraně vašich dat. Nejprve doporučuje správce hesel. „Tím si ušetříte spoustu dalších problémů, protože na každé stránce budete automaticky mít jedinečné silné heslo.“ Na jednom libovolném zařízení můžete zdarma využít našeho správce hesel F-Secure KEY. Mikko také vždy používá VPN, protože bez ní „je pro každého, kdo je připojen ke stejné Wi-Fi jako vy, hračka sledovat velkou část toho, co děláte.“ Bezplatně si můžete vyzkoušet naši FREEDOME VPN, která je součástí F-Secure TOTAL.

3. Předpokládejte, že ostatní lidé vaše data nechrání.

Každý, kdo používá internet, může být obětí online zločinců, a každý, kdo ukládá velké objemy dat, se rozhodně stává cílem. Úniky dat jsou nyní považovány za jednu z největších hrozeb a je dost pravděpodobné, že už jste jimi byli zasaženi nebo se tak nakonec stane. Na webových stránkách, jako je HaveIBeenPwnd.com, si můžete zjistit, zda již nebyla odhalena data z vašeho e-mailu. Kontrola seznamu uniklých dat na této stránce je dobrou připomínkou, že je třeba si důkladně vybírat, komu budete důvěřovat, a udělat vše pro to, abyste minimalizovali rizika. To znamená, že nebudete zveřejňovat svoji e-mailovou adresu, nepřihlásíte se k odběru online spamu a zajistíte, že všechny vaše důležité účty mají jedinečná hesla, což je bod, který stojí za to stále opakovat, protože lidé se ještě pořád nepoučili!

4. Vyhraďte si jeden prohlížeč pro nákupy a internetové bankovnictví.

Plným soustředěním na konkrétní věc se můžete vyhnout mnohým rizikům na internetu. Celá síť je však bohužel navržena tak, aby vás upoutala a značně rozdrobila vaši pozornost. Proto bezpečnostní poradce F-Secure Sean Sullivan doporučuje nainstalovat jeden prohlížeč, například Firefox, který budete používat výhradně pro cokoli, co se týká peněz, jako je nakupování nebo bankovnictví. Všechno surfování a sociální sítě si necháte v dalších prohlížečích. To je nejen inteligentní bezpečnostní taktika, ale také dobrá připomínka toho, že pokud dojde k úniku vašich soukromých finančních údajů, je to vážná věc. 

5. Nezvěte podvodníky do svého života prostřednictvím e-mailu.

I po všech těch letech nabízí elektronická pošta zločincům jeden z nejjednodušších způsobů, jak se dostat do našich počítačů. Laboratoře F-Secure opakovaně zjišťují, že většina příloh spamových e-mailů obsahuje trojské koně. Odkazy v nevyžádané poště vás zase mohou poslat na nebezpečné či podvodné stránky. Dělejte tedy vše pro to, abyste se otevření spamu vyhnuli. Nikdo však není dokonalý, zvažte tedy to, co dělá Sean, a používejte pouze e-mail s prostým textem, zvláště když komunikujete s lidmi, které dobře neznáte. A rozhodně nikdy neklikejte na podezřelé přílohy.