zde se nacházíte:
Úvod > Články

4 situace, v nichž byste mohli chtít skrýt svoji IP adresu

16.04.2019 | F-Secure

Vaše IP adresa je jedinečné číslo, díky němuž se může digitální svět dozvědět přibližnou geolokaci počítačové sítě, jejímž prostřednictvím jste připojeni. IP adresu potřebujete, abyste měli k internetu přístup, bez ní se tedy neobejdete. Je však možné ji skrýt. Zde jsou některé případy, kdy by se vám to mohlo hodit.

1. Když chcete, aby vaše prohlížení bylo soukromé.

Google vás zná lépe než váš nejbližší příbuzný. Jak často vyhledáváte nějaké citlivé téma týkající se vztahů, zdraví nebo dalších oblastí vašeho života, které byste si raději nechali pro sebe? To vše je zaznamenáváno vaším vyhledávačem a poskytovatelem internetového připojení. Webové stránky, jež navštívíte, si rovněž ukládají IP adresu společně s vaší aktivitou na nich. Pokud jednoduše používáte soukromé prohlížení, také známé jako anonymní režim, prohlížeč nebude uchovávat vaši historii vyhledávání, poskytovatel internetu však ano. Skrytím IP adresy zabráníte poskytovateli připojení i vyhledávačům v tom, aby mohli získané údaje spojit právě s vámi. 

2. Když chcete odblokovat digitální svět.

Určitý obsah podléhá zeměpisnému blokování, což znamená, že je k dispozici pouze lidem ve vybraných zemích, nebo jinak řečeno, že je pro některé země nedostupný. GDPR například přimělo různé webové stránky, aby blokovaly všechny návštěvníky z Evropy, a vyhnuly se tak zodpovědnosti za zpracování údajů těchto uživatelů. Vaše IP adresa je ukazatelem toho, z jaké země přicházíte. Skrytí skutečné IP adresy a její nahrazení adresou odpovídající jiné zemi, které lze provést, pokud používáte VPN, je tedy jedním ze způsobů, jak se dostat k obsahu, u něhož by to jinak nebylo možné. 

3. Když nechcete, aby vás webové stránky a marketéři sledovali.

Pokud znají vaši IP adresu, mohou webové stránky sledovat vaše prohlížení. Také digitální marketéři monitorují vaše aktivity a následně zobrazují reklamy ušité na míru vašim zájmům na základě historie vyhledávání. Skrytím své IP adresy můžete zabránit tomu, aby si tato data spojili s vaším zařízením. 

4. Když si chcete udržet více soukromí.

Rychlé vyhledání na Googlu odhalí tipy a triky pro hackery, jak zjistit IP adresy náhodných lidí na internetu. A na základě IP adresy může kdokoliv najít také vaše město, zemi, PSČ i to, kdo je vaším poskytovatelem připojení. I když vaše jméno neprozradí, přece jen se budete cítit lépe, pokud víte, že je vaše IP adresa utajená.

Skrytí IP adresy je chytrý tah pro vaše zabezpečení i soukromí. Její skrytí pomocí VPN vám navíc také šifruje veškerý provoz a zajišťuje tím spolehlivou úroveň zabezpečení, zejména při používání veřejné Wi-Fi sítě. VPN typu F-Secure FREEDOME rovněž nabízí bonusy, jako je ochrana před škodlivými stránkami nebo sledováním třetích stran.