zde se nacházíte:
Úvod > Články

3 věci, které o vás Tinder ví

10.05.2019 | F-Secure

Nehledě na to, kolik toho víte vy o Tinderu, byste mohli být dost v šoku ze zjištění, co všechno ví Tinder o vás.

Používání jakéhokoliv typu sociálních sítí vždy vyžaduje, abychom udělali celou řadu složitých kompromisů ohledně soukromí. A pro seznamovací aplikace to platí obzvlášť. 

„Na jednu stranu toho chcete sdílet co nejvíce, abyste našli optimálního partnera,“ řekl Janne Kauhanen, moderátor našeho podcastu Cyber Sauna. „Na druhou stranu toho ale nechcete prozradit přespříliš a poskytnout těmto službám o sobě více informací, než je záhodno.“

Stejně tak je ve vašem zájmu, aby potenciální partneři poskytli dostatek informací a umožnili vám alespoň zjistit, jestli se nejedná o „šíleného vraha“, než se vypravíte na rande.

Množství údajů, které Tinder nashromáždí o svých uživatelích, je přesto ohromující. V roce 2017 požádala Judith Duportailová z deníku The Guardian aplikaci o své osobní údaje na základě evropského zákona o ochraně údajů. Obdržela jich 800 stran, včetně všech jejích lajků na Facebooku, věku každého, o koho se zajímala na seznamce, a času, data i místa všech konverzací, které kdy vedla s každým potenciálním partnerem. 

Vydat se všanc jakékoliv aplikaci pro seznamování je riskantní emocionálně, bez ohledu na to, jak dobře je nastavená ochrana vašeho soukromí. A protože při randění s neznámými lidmi existuje šance, že se věci zkomplikují, měli byste mít alespoň nějakou představu o tom, co by o vás mohl vědět Tinder a jeho uživatelé.

1. Tinder ví o všem, co děláte na Tinderu.

O každém nabízeném partnerovi. O každém swipnutí. Každičké konverzaci. Tinder ví prostě o všem, co na něm děláte. Možná vám to nevadí, kvůli tomu ho přece lidé používají. Aplikace odráží váš vkus tím, že vám umožní jednoduše swipnout zájem nebo nezájem o jakéhokoliv partnera, kterého vám nabídne. Tím, že se dozví o vašich preferencích, by vám měl Tinder poskytnout lepší uživatelskou zkušenost. Získané informace však nevyužívá pouze za tímto účelem. 

2. Tinder ví, co sdílíte prostřednictvím propojených profilů na Facebooku a Instagramu.

Pokud je váš účet na Tinderu propojený s vaším Facebookem či Instagramem, Tinder samozřejmě získá přístup ke všem veřejným informacím, které jste sdíleli na Facebooku. Sdílení dat s Facebookem s sebou nese celou řadu vlastních, dobře známých problémů s ochranou soukromí. Pokud tedy aktivně používáte největší sociální síť na světě, zřejmě se příliš neznepokojujete tím, že byste měli omezovat přístup k osobním údajům, vzhledem k tomu, kolik toho o vás ví a jak laxně s informacemi nakládá. Nicméně zmiňování této aplikace v souvislosti se seznamováním by mohlo vaše obavy vyvolat. 

Jednoduchým řešením, jak omezit přístup k vašim datům, je začít používat „fiktivní“ účet na Facebooku či Instagramu s e-mailem založeným pouze za účelem seznamování. Poté si na tomto účtu (nebo jakémkoliv dalším účtu na Facebooku, který máte) uzamknete nastavení soukromí, abyste měli jistotu, že sdílíte pouze to, co sdílet chcete. Cílem není nikoho klamat, ale zachovat si co možná nejvíce kontroly nad svým soukromím. Chcete vědět, zda je váš Facebook v současné době propojen s Tinderem? Zkontrolujte si položku Aplikace a weby v nastavení Facebooku. 

3. Tinder má a mohl by odhalit informace, díky nimž by toho o vás cizí lidé zjistili více – možná i vaši polohu.

Informace o sobě sdílejte s rozmyslem. Nejsnáze identifikovatelnou položkou na vašem profilu je fotografie. Odborníci na kybernetickou bezpečnost doporučují, abyste v aplikacích pro seznamování používali fotografii, která bude určena výhradně pro tyto účely. Nebude ji pak možné využít pro vyhledávání obrázků, které by vás spojilo s vaší skutečnou totožností. Rovněž cokoliv na pozadí fotografií by mohlo napomoci k vaší identifikaci, stejně jako sdílení konkrétního názvu vašeho oboru či zaměstnavatele.

I když určitě chcete, aby si potenciální partneři udělali nějakou představu o tom, jací ve skutečnosti jste, možná už si nepřejete, aby cizí lidé věděli úplně přesně, kdo jste. Vezměte v úvahu, že Tinder zná vaši přesnou polohu. To mu pomáhá propojovat možné partnery. A ačkoliv tento údaj ostatním uživatelům neodhalí, mohl by i tak někdo aplikaci využít k hrubému odhadu a získat celkem dobrou představu o tom, kde se nacházíte. 

Když už víte, co o vás Tinder ví, můžete se alespoň rozhodnout, zda se smíříte s kompromisy, které děláte pro lásku – nebo něco, co se jí podobá.