zde se nacházíte:
Úvod > Články

2017. Rok, kdy se škodlivý software pro Android a Mac rozjel ve velkém?

14.11.2017 | F-Secure

Převážná většina škodlivého softwaru je zaměřená na operační systém Windows. To platilo v roce 2016. Platí to i v roce 2017. A je pravděpodobné, že tomu tak bude i v dohledné budoucnosti.

Ale jak každý ví, časy se mění – obzvláště pokud se jedná o bezpečnostní hrozby zacílené na Google Android a Apple Mac.

Vzrůstající hrozba škodlivého softwaru, které nyní čelí operační systémy Android a Mac OSX, představuje svým způsobem kompliment. Android je v současnosti nejpopulárnějším operačním systémem na světě, jelikož začátkem letošního roku překonal počet jeho uživatelů Windows. A přestože OSX je v žebříčku popularity až na čtvrtém místě a je jenom asi z poloviny tak oblíbený jako mobilní platforma Applu iOS, jde o systém, který si vybírá spousta profesionálů – a ti bývají vysoce ceněnými cíli pro zločince a špehy. 

Toto je 6 věcí, které potřebujete vědět o nárůstu škodlivého softwaru pro Android a Mac.

  1. Ve 2. čtvrtletí roku 2017 bylo zjištěno více škodlivého softwaru pro Mac než za celý rok 2016. V roce 2017 bylo také odhaleno více nových typů malwaru pro Mac než jakýkoliv rok předtím. 
  2. Většina nového škodlivého softwaru zaměřeného na Mac je spyware a více než třetina tohoto malwaru byla objevena při cílených útocích na firmy a vlády, jak zjistily laboratoře společnosti F-Secure.
  3. V roce 2017 jsme také zaznamenali první případ fenoménu ransomware jako služba pro Mac, což znamená, že online zločinci s minimálními schopnostmi mohou nyní provádět útoky, při nichž bude požadována platba výměnou za soubory odcizené z počítačů Mac.
  4. Již před rokem 2017 činilo množství malwaru pro Android 99 % všech mobilních hrozeb, ale jenom od ledna do srpna letošního roku byl podle laboratoří společnosti F-Secure zaznamenán celkový nárůst o dalších 70 %.
  5. Jenom během prvních tří měsíců roku 2017 také vzrostlo množství ransomwaru pro Android o více než 250 %.
  6. Navzdory pomalému, ale stálému vylepšování bezpečnosti bude Android pravděpodobně terčem téměř veškerého škodlivého softwaru pro mobilní zařízení i v nadcházejících letech. 

Žádná platforma nemůže být 100% bezpečná. A útočníci si nevybírají oblíbence – chtějí jenom dostat zaplaceno.

Proto jsme vytvořili F-Secure TOTAL pro počítače, Macy, iOS a smartphony a tablety s Androidem, abychom vám zajistili bezpečí a soukromí na webu. Můžete si ho vyzkoušet zdarma.