zde se nacházíte:
Úvod > Články

Potřebují Macy, iPhony a iPady také antivirus?

04.02.2022 | F-secure

Je běžným mýtem, že zařízení Mac a iOS nepotřebují online ochranu. Potřebují ale Macy, iPady a iPhony antivirus?  

Potřebují Macy antivirus?

Ano. Internet je stejný bez ohledu na to, jaké zařízení používáte.. Zločinci jsou vždy tam, kde jsou uživatelé internetu, a Mac nejsou výjimkou. Viry ohrožující zabezpečení Macu jsou na vzestupu kvůli rostoucí popularitě produktů Apple. MacOS antivirus rozhodně potřebuje. 

Potřebujete antivirus pro iPhone?

Viry nejsou pro iPhony tak velkou hrozbou. Proto antivirus pro iPhone není tou nejdůležitější aplikací – pokud je blokování virů vše, co dělá. Virus pro iPhone však není jedinou hrozbou. U iPhonu se ale také můžete setkat s phishingem. Cílem phishingu je přimět vás, abyste zločincům poskytli osobní údaje, jako jsou bankovní údaje nebo hesla. Poté se pokusí ukrást vaše peníze nebo převzít vaše online účty. 

Jak odstranit virus na iPhone a iPad?

Je velmi nepravděpodobné, že budete muset odstranit virus z iPhonu nebo iPadu. Mnoho legitimních aplikací však o vás může shromažďovat podrobné informace. Tím se stírá hranice mezi škodlivou a normální aplikací. Shromážděné údaje se používají k profilování, aby na vás inzerenti mohli lépe cílit reklamy. Tyto aplikace můžete jednoduše odinstalovat ze svého iPhone. 

Ošemetnou částí je odhalit nežádoucí akce a zjistit, která aplikace je způsobuje. Proto je důležité pečlivě zvážit, proč aplikace vyžadují určitá oprávnění aplikace. Opravdu chcete, aby aplikace a jejich vývojáři měli přístup k vašim fotografiím, poloze, kontaktům, mikrofonu a podobně? Pokud ne, odepřete aplikaci oprávnění. 

Únik dat je hrozbou pro všechny uživatele internetu

Únik dat je také hrozbou bez ohledu na to, jaké zařízení používáte. Cenné osobní informace mohou být ohroženy při masivních útocích. Pokud k tomu dojde, zločinci použijí ukradené údaje ke krádeži identity a útokům na převzetí účtu. Pomocí nepřetržitého monitorování identity a správce hesel můžete škody minimalizovat a dokonce jim zabránit. 

Soukromí online se vyplatí chránit na všech zařízeních

Soukromí je o ochraně hesel, online aktivit a citlivých informací. Mnoho stran v on-line prostředí se zajímá o všechny tyto informace. Připojení k nebezpečným sítím Wi-Fi může také ohrozit vaše hesla a bankovní údaje. Pro online soukromí a bezpečnost Wi-Fi použijte VPN. 

Potřebujete antivirus pro iPad?

Stejně jako u iPhonů nejsou viry pro iPady hlavní hrozbou. Žádné zařízení ani operační systém však není ve výchozím nastavení zcela bezpečný. Stejně jako u jakéhokoli jiného zařízení existují na iPadu jiné bezpečnostní hrozby než viry. Phishing, pozměněná reklama, nebezpečné sítě Wi-Fi a narušení dat jsou bezpečnostní hrozbou také pro uživatele iPadu.  

Chcete zabezpečit svůj Mac, iPhone a iPad proti online hrozbám? 

F‑Secure TOTAL je balíček kybernetické bezpečnosti - vše v jednom pro všechna zařízení. Zahrnuje VPN, antivirus a správce hesel s nepřetržitým sledováním identity. S jedním předplatným můžete chránit svůj Mac, iPhone, iPad, Windows a zařízení Android před online hrozbami.