zde se nacházíte:
Úvod > Články

Jak zjistíte, zda byl váš počítač napaden virem?

09.12.2019 | F-Secure

Existuje mnoho různých typů škodlivého softwaru a jedním z nich jsou počítačové viry. Protože patří mezi nejstarší druhy malwaru, bývá termín „počítačový virus“ často používán jako zastřešující pojem pro všemožné varianty malwaru. Přesněji položená otázka by tedy měla znít: jak zjistíte, že byl váš počítač napaden malwarem.

A jak tedy přijdete na to, jestli byl váš počítač infikován virem nebo jiným typem malwaru? Pokud máte AV (antivirový) software, měl by malware zaznamenat hned v momentě, kdy se objeví. Je ovšem i možné, že malware projde, přestože máte nainstalované bezpečnostní programy.

Jak detekovat malware

Zapomeňme teď na chvíli na antivirový software. Různé typy malwaru se liší tím, co dělají, jak jsou navrženy a jak distribuovány. Obtížnost jejich odhalení se různí v závislosti na typu malwaru. Některé druhy jsou vyrobeny s tím, že mají být detekovány, jiné mají zůstat skryté tak dlouho, jak jen to je možné.

Například ransomware je odhalitelný velmi snadno, protože vás sám informuje o své existenci. Když to ale zjistíte, bývá už obvykle příliš pozdě. Ransomware zašifruje všechna vaše data a výměnou za klíč k rozšifrování souborů po vás žádá peníze. Více informací o ransomwaru a o tom, jak reagovat, pokud jste byli napadeni, můžete získat zde.

Na adware je možné přijít také poměrně bez obtíží. Objevují se vám na obrazovce divné reklamy? Mohlo by se jednat právě o něj. Je ovšem třeba poznamenat, že některé programy a aplikace, jež jste si nainstalovali, vám mohou zobrazovat reklamy, aniž by šlo o malware. To se týká zejména mobilních zařízení, kde vám mnoho bezplatných aplikací ukazuje reklamy, když je používáte. Reklamy, jimiž byste se měli znepokojovat, uvidíte na obrazovce, když nepoužíváte žádnou aplikaci ani program, které je nabízet mají. Adware vám také obvykle nebude zobrazovat nabídky místního supermarketu, ale reklamy pochybnějšího charakteru, jako je internetový hazard nebo obsah pro dospělé.

Dalším typem malwaru, který lze celkem snadno odhalit, je těžba kryptoměn neboli cryptojacking. Hackeři generují kryptoměnu jako Bitcoin pomocí infikovaných počítačů. To počítač zpomaluje, je využíváno připojení k internetu a také se produkuje teplo, takže větráky jsou hlučné. Můžete se ho i pokusit najít ve správci úloh. Běží-li tam neznámé procesy, které zabírají spoustu paměti, může se jednat o cryptojacking.

Škůdci

Některé druhy malwaru, jako jsou viry a červy, mohou na vašem zařízení působit znatelné škody, kupříkladu mazáním souborů nebo přerušováním procesů. Mohou vám také zobrazovat různé věci na obrazovce. Jakékoliv nevyžádané nebo neprovedené akce by měly vyvolat vaše podezření. Tohoto typu malwaru si však lze všimnout. Chybí soubory? Nefunguje vaše zařízení správně nebo opakovaně přestává pracovat? Zobrazují se vám podivná vyskakovací okna s varováním nebo vás antivirový program upozorňuje, že byl deaktivován? Je vaše zařízení najednou pomalejší než dříve? To vše jsou známky možné infekce. Nicméně problémy s výkonem mohou mít i celou řadu jiných příčin, než je malware.

Těžko odhalitelné

Mnoho druhů malwaru nelze tak snadno detekovat, protože jsou navrženy s tím, aby byly nenápadné a jejich odhalení se zabránilo co nejdéle. Spyware shromažďuje informace a přihlašovací údaje z vašeho zařízení. Jeho objevení a odstranění by znemožnilo útočníkům, aby z něj měli nějaký užitek. Bankovní trojské koně se také pokouší získat informace, zejména přihlašovací údaje k vašemu bankovnímu účtu.

Rootkity zanechají k vašemu systému tzv. zadní vrátka, takže je možný vzdálený přístup. Tímto způsobem pak lze počítač používat například jako součást botnetu, který může provádět DDoS útoky (Distributed Denial of Service neboli odepření služby). Tyto typy malwaru lze bez antivirového softwaru odhalit jen velmi obtížně.

Tak co kdybyste na ten antivirový software přece jen nezapomínali?

Jak tedy budete vědět, zda byl váš počítač napaden virem či malwarem? Krátká odpověď zní, že bez antivirového softwaru to ve většině případů nezjistíte. Detekce malwaru může být bez antivirového programu velmi složitá, či dokonce nemožná. Řada potenciálních varovných signálů může znamenat i něco jiného, stejně jako bolest hlavy může signalizovat, že onemocníte, nebo jste prostě jen nevypili dost vody.

Bez antivirového softwaru jsou naše zařízení velmi zranitelná a vzhledem k tomu, jak jsou důležitá, si pravděpodobně nepřejete, aby byla čímkoliv infikována. Nejlepší způsob, jak se chránit před malwarem, je v první řadě vůbec nedovolit, aby bylo vaše zařízení napadeno. Sežeňte si tedy dobrý antivirový program, jako je oceňovaný SAFE od F-Secure, který je součástí služby TOTAL, a dbejte na to, aby byl váš antivirový i operační systém vždy aktualizován.